STU er en treårig ungdomsuddannelse til unge, der ikke kan gennemføre andre ungdomsuddannelser – heller ikke med specialpædagogisk støtte. Det kan være forskellige typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser, der er afgørende for din berettigelse til et STU-forløb. STU-forløbene har blandt andet elever med generelle indlæringsvanskeligheder, ASF-problematikker, ADHD, psykiske problemer, fysiske handicaps og multihandicap.
Uddannelsens formål er at give kompetencer til at leve så selvstændigt og aktivt som muligt.
Uddannelsen omfatter undervisning, vejledning og praktik. Samtidig giver uddannelsen tilknytning til et miljø med venner og udvikling af sociale erfaringer.
Favrskov Kommune har to STU-tilbud, henholdsvis STU Stationsstræde og STU Elbæktoften.
STU Stationsstræde
STU Stationsstræde er målrettet unge med et udviklingspotentiale i forhold til arbejdsmarkedet eller videre uddannelse. Det er unge med forskellige funktionsniveauer og problematikker inden for autisme, personlighedsforstyrrelser og sindslidelser, som betyder, at de ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse.
STU Stationsstræde har to linjer: en S-linje og en Flex-linje. Flex-linjen er for de unge, som har behov for et meget fleksibelt forløb. I løbet af sit STU forløb vil den unge modtage undervisning i forskellige temaer som f.eks medborgerskab, digitaldannelse, kommunikation og arbejdsmarkedskendskab samt praktiske fag som madlavning, kreative aktiviteter, montage, servicefag m.m.
STU Elbæktoften
STU Elbæktoften er målrettet unge med udviklingshæmning med et funktionsniveau svarende til førskolealderen og som er i målgruppen til førtidspension.
Den unge vil indgå i forskellige læringsmiljøer som kommunikation, musik, indkøb, madlavning og kreative aktiviteter. Den unge vil også arbejde med fordybelse i fælles og selvvalgte projekter omhandlende temaer som natur, fællesskab og medborgerskab.
STU Elbæktoften er en integreret del af Aktivitetscenter Elbæktoften og en del af undervisningen vil ske sammen med borgere i aktivitetstilbuddet.
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen er bygget op over en uddannelsesplan, som evalueres og justeres én gang årligt eller efter behov.
Afklaring
De første 12 uger af uddannelsen er der fokus på at afklare hvilke mål, den unge skal arbejde med det første år. Derudover er der fokus på at begynde en afklaring af den unges personlige, sociale og faglige færdigheder samt den unges motivation, ønsker og særlige behov.
Uddannelsen kan siges at være bygget op over 3 dele: en almen del, en specifik del og erhvervspraktikker.
- Den almene del retter sig mod den unges identitet og sociale relationer med henblik på at fremme selvværd, selvtillid og selvstændighed.
- Den specifikke del retter sig mod den unges færdigheder med henblik at fremme dennes mulighed for at klare sig med mindst mulig kompenserende støtte og forberede den unge til erhvervspraktikker.
- Erhvervspraktikker har til formål at introducere den unge til ét eller flere erhverv, samt give den unge en grundlæggende forståelse af, hvordan man begår sig på en arbejdsplads.
Kontaktperson
Den unge får tilknyttet en kontaktperson, og der afholdes jævnligt samtaler med fokus på uddannelsesmålene, den unges læring og trivsel.
Bevis
Ved uddannelsens afslutning får den unge et kompetencebevis, der indeholder en beskrivelse af de opnåede kompetencer i hele uddannelsesforløbet. Afbrydes uddannelsen før uddannelsens afslutning får den unge et kompetencepapir for de uddannelseselementer den unge har færdiggjort.