You are here

Skadedyr

Få information til at bekæmpe mårhunde, dræbersnegle, hvepse, husmår og flere andre dyr som kan gøre skade på bolig og afgrøder.

Hvis du har opdaget en husmår på dit loft, kan du vælge at kontakte en skadedyrsbekæmper eller anskaffe dig en mårfælde, som kan købes i de fleste byggemarkeder..

Find information om rotter her og læs om øvrige skadedyr længere nede på siden.

Om skadedyr

 • Herreløse katte

  Rådgivning om herreløse katte/vildtlevende katte kan fås hos Kattens Værn på tlf.nr. 38 88 12 00.
   
  Bemærk, at Dyrenes Beskyttelse udelukkende tager sig af dyr i nød, hvis de herreløse katte/vildtlevende katte er ramt af sygdom eller er sårede. I en sådan situation kan Dyrenes Beskyttelse kontaktes på tlf. nr. 1812.

  Favrskov Kommune har etableret et samarbejde med Kattens Værn. De tager sig af at indfange generende eller syge herreløse katte og beslutter kattenes videre skæbne. Det kan være aflivning eller formidling til private hjem.

  Du kan henvende dig til Borgerservice om indfangning af katte på telefon 89 64 10 10.

  Som udgangspunkt er katte i stand til at leve vildt, men de vil søge hen, hvor der er mennesker. Bestanden vil almindeligvis regulere sig naturligt f.eks. ved at hunkattene føder færre killinger, hvis der er mangel på føde.

  Udfordringen i den naturlige balance opstår først, når mennesker blander sig, f.eks. ved fodring eller dumping af ejerkatte, således den naturlige balance forrykkes.
  Dyrenes Beskyttelse fraråder derfor fodring af vildtlevende katte, med mindre man efterfølgende påtager sig et ejerskab af katten/kattene.

Skadedyr på planter

Har du problemer med skadedyr på dyrkede planter, kan du spørge den lokale landbrugs – og havekonsulent. Det kræver normalt medlemskab. Du kan fx få kontakt til en landbrugskonsulent gennem Dansk Landbrugsrådgivning.

Dræbersnegl - iberisk skovsnegl

Den iberiske skovsnegl er siden 1997 blevet et stigende problem for mange haveejere, fordi den raserer både prydplanterne og køkkenhaven. Der er desuden fare for, at den fortrænger den sorte skovsnegl, og dermed forrykker balancen i den danske natur.

Den iberiske skovsnegl har ingen direkte effekt på menneskers sundhed. Undgå dog at spise grøntsager med snegleslim, som kan indeholde E coli bakterier.

De fleste snegle gør ingen skade, og de bør ikke bekæmpes.

Ved hjælp af sneglenøglen på Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde ud, hvilken slags snegle du har i din have. Du kan også finde gode råd om forebyggelse og bekæmpelse af den iberiske skovsnegl.

Udryddelse af dræbersnegle

Sådan gør du:

 • Det er nemmest at finde og indsamle sneglene, når det er fugtigt.
 • Du kan indsamle sneglene i en beholder og overhælde dem med rigelige mængder kogende vand.
 • Du kan klippe/hakke sneglene over med en saks eller spade. Du bør klippe/hakke lige omkring åndehullet, for at sikre at sneglen dør hurtigt.
 • Du skal enten bruge døde snegle aktivt som lokkemad eller grave dem ned for at undgå, at de tiltrækker flere snegle.

Ræve

Ræve er ikke skadedyr, men en del ræve er ramt af ræveskab.

Skabmiden er ikke farlig, og det er meget sjældent, at den overføres til mennesker. Hvis uheldet skulle være ude, vil symptomerne være en stærk kløe, som kan kureres medicinsk.

Har du mistanke om at være smittet efter kontakt med en skabinficeret ræv eller hund, bør du søge læge.

Ulve

Ulven er fredet. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Derfor må man hverken jage den, fange den eller på anden måde genere den. Ulven er fri til at slå sig ned i Danmark, og det er op til ulven, hvor den synes, at den kan finde ro og føde til at ville slå sig ned.

Det er Danmarks største landrovdyr, og det har været udryddet i næsten 200 år. Ulven er sky, så sørg for, at du ikke forstyrrer den.

Hvis du har set en ulv, kan du skrive til Naturstyrelsen: info@nst.dk.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse om ulven, se hvor den er blevet observeret og blive klogere på, hvornår den kan blive farlig for mennesker.

Beskyttelse af husdyr mod ulve

Ulve kan angribe og dræbe husdyr, men erfaringer fra andre lande viser, at problemet er begrænset. På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse, hvordan du beskytter dine husdyr, og du kan finde information om ulvetelefonen.

Husmår

Husmåren slår sig som regel ned på loftet og i hulrum på huse. Måren er ufarlig for mennesker og gør kun sjældent skade på træværk, som man kan opleve med mus og rotter. Som regel er husmåren mest til gene ved at den kan larme en del, når den bevæger sig rundt på loftet.

Vil du gerne af med husmåren, kan du starte med at tænde lys på loftet, det bryder måren sig ikke om.

Læs mere om husmåren på styrelsens hjemmeside.

Mårhunde

Ud over truslen mod beskyttede dele af den danske natur, kan mårhunden være bærer af den farlige bændelorm Echinococcus multiloculus, der i værste tilfælde kan være dødelig for mennesker.

Mårhunde skal ikke forveksles med den danske husmår. Mårhunden er en invasiv art fra Asien, og der findes et særligt bekæmpelsesprojekt, der skal reducere antallet af mårhunde i Danmark.

Du kan hjælpe med at indberette mårhunde. Det gør du ved at ringe til Miljøstyrelsen på tlf. 51 14 01 14 eller Danmarks Jægerforbund på tlf. 88 88 75 00.

Du kan læse mere og se billeder af mårhunde på styrelsens hjemmeside.

Bier

Bier er nyttige for bestøvningen af planter, buske og træer, og de producerer honning.

Hvis du får problemer med en bisværm, som har forvildet sig ind i din have, kan du kontakte en biavler fra Danmarks Biavlerforening.

Hvepse

Hvepse, også kaldet gedehamse, er nyttige dyr, som ikke skader. Til gengæld kan de være så generende, at det er bedst at fjerne boet. Gedehamsene går til grunde om efteråret, og aktiviteten ebber ud i oktober.

Hvis du ikke selv kan fjerne hvepseboet, kan du kontakte et firma, der tager sig af skadedyrsbekæmpelse.

Du kan hjælpe med at stoppe spredningen af invasive arter

På Miljøstyrelsen hjemmeside kan du læse, hvad du kan gøre, hvis du observerer en skadelig dyre- eller planteart - også kaldet de invasive arter.

Skovflåt og andre parasitter på dyr og mennesker

Har dit husdyr fået parasitter eller skadedyr på sig, kan du spørge dyrlægen om råd og vejledning. På Den Danske Dyrlægeforenings hjemmeside kan du finde din nærmeste dyrlæge.

Du skal fjerne en skovflåt, så snart du opdager, den har sat sig fast. Brug en flåtfjerner eller en pincet, sørg for at få alle dele væk og vask derefter med sæbe. Efter ca. 24 timer er der en lille risiko for overførsel af bakterier. Du skal holde øje med dig selv eller dit barns velbefindende og særligt være opmærksom på hududslæt og influenzalignende symptomer. Gå til læge for at få behandling.

Vil du helt undgå at blive bidt af flåter, er det bedste forsvar lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser. Smøg evt. bukserne ned i strømperne. Flåten vil – med lidt held – tro, at den er havnet på et blad i stedet for et muligt måltid, og falde af.

Hvis du vil vide mere om flåter og flåtbid, kan du læse mere hos Miljøstyrelsen.

Kontakt

Favrskov Kommune
Skovvej 20
8382 Hinnerup
Tlf. 89 64 10 10

Senest opdateret

19.09.2019
anoh