Offentlig vej eller privat fællesvej

Hvad betyder vejens status, og hvordan ser det ud der, hvor du bor?

Det er vigtigt, at du ved, om en vej er offentlig eller privat. For eksempel i forbindelse med renholdelse og vedligeholdelse.

På vores webkort for vejstatus kan du se, hvilke forhold der gør sig gældende, der hvor du bor.

I fold-ud kasserne, længere nede på siden, kan du se, hvilke regler der gælder for henholdsvis:

• Offentlig vej

• Privat fællesvej

Når Favrskov Kommune ændrer på en vejs status, kaldes det "omklassificering". Du kan se, hvilke veje der er planlagt til at ændre status på vores side: Omklassificering af veje.

Ønsker du mere information om emnet, kan du besøge siden: bolius.dk

Mere om vejstatus

• Offentlig vej

Offentlige veje er som udgangspunkt de veje, gader, stier, broer og pladser, der er åbne for almindelig færdsel, og som administreres af kommunen. Derfor er det kommunen, der har ansvaret for og udgiften til vedligeholdelsen af de offentlige veje.

Ligger din ejendom ud til en offentlig vej eller sti, har du pligt til at holde fortov og gangarealer ryddet for sne og gruse eller salte. Så selvom du bor ud til en offentlig vej, betyder det i praksis at du skal:

• fjerne ukrudt ud til fortovskanten
    • feje fortov
    • fjerne affald
    • rydde for sne
    • forhindre glatføre

Hvis du ikke opfylder de pligter, du har som grundejer, kan kommunen få arbejdet gjort på din regning. Du har også erstatningspligt, hvis nogen kommer til skade som følge af, at du forsømmer at rydde sne og gruse eller salte.

Kommunens vedligeholdelsespligter er at holde offentlige veje, så de er i en ordentlig stand og ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko for trafikanterne. Det betyder, at kommunen løbende skal sørge for at udbedre skader og mangler.

Det er også kommunen, der skal stå for snerydning og glatførebekæmpelse af færdselsarealerne på de offentlige veje.

Du kan se den gældende lovgivning her: Lov om offentlige veje

• Privat fællesvej

Private fællesveje er veje, der bruges af flere ejendomme og er åbne for offentlig trafik.

Det er grundejerne, grundejerforeningen eller vejlavet, der har ansvaret for den private fællesvej. Det er også dem som skal vedligeholde den, så den er sikker at færdes på.

Fremadrettet skal grundejerne, grundforeningen eller vejlavet stå for at:

• Vedligeholde kørebanen, lapning af huller, ny asfaltering osv.

• Vedligeholde fortove, skifte knækkede fliser, omlægge fortove osv.

• Tømme rendestensbrøndene

• Feje kantsten

• Feje asfalterede, brolagte, flisebelagte eller på anden måde overfladebehandlede færdselsarealer

• Fjerne affald og andet, der er særligt forurenede eller til ulempe for færdslen

• Renholde grøfter, rendesten, nedløbsriste, rørgennemløb og udløbsrender for alt som kan hindre vandets frie løb

• Rydde for sne og glatførebekæmpe færdselsarealer, herunder også fortove, ved at gruse og salte. Som grundejer skal du også sørge for, at rydde sne omkring brandhaner, brand- og politialarmskabe samt installationer til trafikregulering.

• Beskære træer og hække, så det ikke generer forbipasserende på fortove, rabatter og veje.

Ovenstående liste er ikke udtømmende, men giver et godt overblik over hvad det er for opgaver, som grundejeren har ansvaret for på en privat fællesvej.

Du kan se den gældende lovgivning her: Lov om private fællesveje

Loven skelner mellem private fællesveje på landet og i byområder. Sommerhusområder har normalt status som byområde.

Trafik og Veje
Torvegade 7