Du kan også læse mere om vandværker og generelle forhold for vandforsyning i Favrskov Kommune.
Har du spørgsmål kan du altid kontakte os på grundvand@favrskov.dk.
Du kan se seneste tilsynsrapporter her og seneste høringer og afgørelser her.
Du kan også læse mere om vandværker og generelle forhold for vandforsyning i Favrskov Kommune.
Har du spørgsmål kan du altid kontakte os på grundvand@favrskov.dk.
Du kan se seneste tilsynsrapporter her og seneste høringer og afgørelser her.
Her kan du hente blanketter til ansøgninger vedr. grundvand, hvis du ikke ønsker at bruge selvbetjeningsløsningen via den røde knap øverst på siden .
Du skal printe den relevante blanket (evt. print til fil), inden du udfylder den. Blanketten sendes til grundvand@favrskov.dk eller Favrskov Kommune, Teknik og Kultur/Grundvand, Skovvej 20, 8382 Hinnerup
Blanket til ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand til drikkevand, etablering af ny boring eller etablering/renovering af vandbehandlingsanlæg (almene og ikke almene vandforsyningsanlæg):
Ansøgning om tilladelse til vandindvinding / udførelse af boring og vandbehandlingsanlæg m.v.
Blanket til ansøgning om tilladelse til at skyllevand udledes eller tilsluttes offentlig kloak:
Blanket til ansøgning om vanding med grundvand eller overfladevand:
Alle ejere af vandforsyningsanlæg, der kræver indvindingstilladelse, skal registrere og indberette den oppumpede vandmængde og pejlinger til kommunen.
Oplysningerne om vandmængder bruges bl.a. til at skabe overblik over belastning af grundvandsressourcen i kommunen. Pejlingerne kan bl.a. bruges til at vurdere om grundvandsressourcen overudnyttes og bruges til den kortlægning af grundvandsressourcen, som ligger til grund for indsatsplaner og grundvandsbeskyttelse.
Favrskov har udarbejdet vejledninger som man kan følge for at indberette vandmængder og pejlinger.
Vejledninger til indberetninger:
Blanket og vejledning til pejling kan du downloade her:
Data er offentligt tilgængelige i Jupiter hos de nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland – GEUS's hjemmeside.
Det er vigtigt at få sløjfet din boring/brønd, hvis du f.eks. er blevet tilsluttet et vandværk.
Ubenyttede boringer kan fungere som transportvej for stoffer der er uønskede og til fare for grundvandet.
Vil du sløjfe din boring, så kontakt grundvand@favrskov.dk
Vandforsyningen i Favrskov Kommune er decentral. Det vil sige, at vi har mange mindre vandværker. En sådan fordeling af indvindingen på mange magasiner og kildepladser giver den bedste sikkerhed for kvalitet og tilstrækkelig forsyning.
De fleste borgere i kommunen forsynes med drikkevand fra et større privat alment vandværk. Andre borgere forsynes med vand fra ikke-almene vandværker eller fra egen brønd eller boring.
Drikkevand skal analyseres jævnligt. Resultaterne af disse analyser kan ses på på geus.dk/jupiter
Vandsamarbejde:
Vandrådet i Favrskov Kommune arbejder på at etablere et vandsamarbejde for alle almene vandværker i Favrskov Kommune. Vandsamarbejdets formål vil være at medvirke til at finansiere de til enhver tid vedtagne indsatser i Favrskov Kommune til beskyttelse af kommunens drikkevandsressourcer, eksempelvis finansiering af kompensation til lodsejere ifm. dyrkningsrestriktioner på marker tæt på indvindingsboringer. Vandsamarbejdet . Der henvises til vandrådets hjemmeside for mere information.
En god drikkevandskvalitet kommer ikke af sig selv, og vi skal alle sammen være med til at passe på grundvandet. For eksempel ved ikke at forurene de vandressourcer, der findes under jorden.
Som privatperson kan du selv beskytte grundvandet ved fx at undgå sprøjtemidler i din have.
Du bor måske selv ovenpå det indvindingsområde, der leverer vand til dit vandværk, og du har derfor også en stor indflydelse på kvaliteten af det vand, du selv skal drikke i fremtiden.
Mød Fumle i filmen hér og bliv sammen med ham klogere på vores allesammens grundvand.
Du kan også prøve Fumlespillet, hvor du skal svare på spørgsmål og hjælpe Fumle igennem labyrinten.
Kommunerne skal gennem deres fysiske planlægning sikre, at landets grundvandsressourcer ikke forurenes. Det gør kommunerne for at sikre beskyttelsen af drikkevandsinteresser inden for områder med:
Den danske drikkevandsforsyning er baseret på ikke-forurenet grundvand, som kun kræver en simpel behandling. Dannelsen af grundvand sker over årtier, så hvis grundvandet først er blevet forurenet, kan det tage lang tid, inden grundvandet igen er rent
Du kan læse om grundvandsressourcen i Favrskov Kommune her.
Find gældende lovgivning på Retsinformation.dk. Her kan du bl.a. finde Vandforsyningsloven, Miljøbeskyttelsesloven samt Drikkevandsbekendtgørelsen.
Den forenklede kontrol kan foretages af godkendte laboratorier.
Der kan findes en liste over laboratoriefirmaer på DANAK’s hjemmeside. Liste findes ved at vælge ”fysisk prøvning ” under prøvetagningsområde samt ”drikkevand” under Prøvetype/Emne.
Vandværkerne i Favrskov Kommune har nedsat et råd, der kaldes Vandråd. Vandrådets formål er at virke som kontaktorgan for vandværkssamarbejdet mellem almene vandforsyninger i kommunen. Vandrådet kan koordinere fælles opgaver, som indkøb, kurser m.v.