Arkæologisk forundersøgelse starter snart op i Lilleåparken

23.08.2024

Vi gennemfører en arkæologisk forundersøgelse af Lilleåparken i september 2024. Du kan læse mere om, hvor der skal graves i parken, hvornår og hvorfor i artiklen her.  

Dekorativt element
Den røde linje markerer projektområdet, mens den blå farve viser de områder der er udtaget til forundersøgelse, og hvor der laves søgegrøfter.

Til en start vil museet antageligt fjerne muldjorden ved at trække en række søgegrøfter. Normalt graves der ned til den gule undergrundsflade af ler eller sand. Muld lægges som en vold langs den ene side af grøfterne, mens eventuel råjord lægges for sig. 

Dybden af søgegrøfterne afhænger af muldlagets tykkelse. Eventuelle fortidsminder i form af fx stolpehuller, gruber, grave m.v. er herefter synlige i råjorden, og kan registreres. Hvis der findes koncentrationer af fortidsminder, foretages der yderligere undersøgelser.

Det er klart, at en sådan forundersøgelse i hele Lilleåparken bliver særdeles synlig i parken, og der vil i perioden, hvor undersøgelsen står på, være flere områder utilgængelige for ophold.  Det er dog en del af aftalen med Moesgaard Museum, at området reetableres efter forundersøgelsen afslutning. 

Hvornår undersøges Lilleåparken

For at give plads til afvikling af Lilleåmarkedet samt et stort hundestævne i parken, er det aftalt, at Moesgaard Museum begynder forundersøgelsen 9. september 2024. Undersøgelsen forventes at vare 3 – 4 uger, men den kan forlænges, hvis der findes fortidsminder, som betyder, at der skal undersøges yderligere. Med den tidsplan har vi også forsøgt at give mulig for, at rodnettet kan reetablere sig efter undersøgelsen, inden vejret bliver for vådt og koldt. Området fungerer som en arbejdsplads i den periode, hvor der graves, og der vil være afspærringer, der skal respekteres. Vi vil holde jer løbende orienteret om eventuelle fund, der kan have jeres interesse her på favrskov.dk.

Hvad skal den arkæologisk forundersøgelse bruges til

Favrskov Kommune har udarbejdet et udkast til en helhedsplan for omdannelse af Lilleåparken i Hadsten. Parken skal blandt andet klimatilpasses for at imødegå klimaforandringerne og kunne håndtere opbevaring af overfladevand, som konsekvens af separatkloakeringen af Hadsten midtby.   

Konkret betyder det anlæg af fem nye regnvandsbassiner i Lilleåparken, men også etablering af nye stier og tiltag for klimatilpasning. Når vi planlægger den slags gravearbejde, skal der foretages en arkæologisk forundersøgelse. 

Vi passer på vores fælles fortid

I Danmark beskytter museumsloven vores kulturarv. Findes der væsentlige fortidsminder, skal de registreres af fagfolk før anlægsarbejder kan iværksættes. For at undersøge hvorvidt der er registreringsværdige levn, iværksættes der altså en arkæologiske forundersøgelse. 

Moesgaard Museum foretager den arkæologiske forundersøgelse. I samarbejde med Slots-og Kulturstyrelsen vurderer arkæologerne, hvorvidt et fortidsminde er væsentligt og dermed bevarings- eller registreringsværdig. 

Arkæologerne er blandt de første personer, du vil støde på som nabo til anlægsarbejde. Det skyldes, at det er vigtigt, at deres undersøgelser gennemføres inden, at Favrskov Kommune eller Favrskov Forsyning går i gang med at udføre gravearbejdet. 

Et langt projekt kræver rettidig omhu

Realiseringen af den kommende helhedsplan for Lilleåparken er et langstrakt projekt. Det skyldes dels at helhedsplanen dækker et stort område, og dels at timingen skal gå op med, hvornår fx Favrskov Forsyning har mulighed for at etablere de nødvendige regnvandsbassiner. Desuden er en stor del af finansieringen af flere af de rekreative elementer afhængige af, at der rejses midler via fonde. 

Hvordan helhedsplanen bliver realiseret er endnu ikke endelig fastlagt, men der laves allerede nu arkæologisk forundersøgelse i hele projektområdet. Det sker for at undgå, vi er nødt til at forlænge anlægsperioden unødigt eller lave væsentlig om i helhedsplanens endelige udtryk på baggrund af eventuelle fund. 

Du kan altid læse mere om Fremtidens Lilleåpark her