Bliv arkæolog for en dag med Moesgaard Museum og Kulturring Østjylland

31.05.2022

Skolebørn og Favrskov-borgere inviteres til at deltage i jagten på Høj Stene-kongens kongsgård.

På en mark ved Borre i Favrskov Kommune er Moesgaard Museum og Aarhus Universitet, lige nu i gang med en stor jernalderudgravning, hvor kommunens 3. og 4. klasser får lov til at være arkæologer for en dag. Torsdag 2. juni kan du også være med.

Frem til 7. juni 2022 får eleverne på en lang række skoler i Favrskov Kommune praktisk erfaring med, hvordan man finder og tolker de spor og fund, jorden gemmer. Med arkæologistuderende fra Aarhus Universitet som guider på udgravningsarbejdet prøver eleverne blandt andet at lede efter fund med metaldetektorer, undersøge jordprøver, undersøge fund under mikroskop og lære, hvordan man tolker sporene.

Fundene og tidens billedsprog og ornamentik bliver derefter kunstnerisk bearbejdet under en workshop med Jane Susanne Andersen fra Ulstrup Billedskole.


Morten Bang, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune og medlem af regionsbestyrelsen for Kulturring Østjylland, glæder sig over samarbejdet og over, at eleverne får kendskab til historien om Høj Stene og de mennesker, der levede nær skibssætningen:
- Der venter eleverne en meget ægte oplevelse af vores historie, og hvad det vil sige at arbejde som arkæolog. Samtidig er de sammen med nogle dygtige studerende fra Aarhus Universitet, og de studerende vil netop gerne sætte fokus på formidling og har en masse viden, vores elever kan få gavn af.

Åbent for andre borgere
Morten Bang glæder sig også over, at endnu flere Favrskov-borgere får mulighed for at være arkæolog for en dag, når udgravningen helt ekstraordinært åbnes op for offentligheden torsdag 2. juni kl. 16.00 – 18.00. 

Det er gratis at deltage, og der kræves ikke tilmelding. Adressen er Borre Vestergård, Borrevej 7, Borre, 8850 Bjerringbro

’Arkæolog for en dag - Jagten på Høj Stene-kongens kongsgård’ er blevet til i et samarbejde mellem Kulturring Østjylland, Moesgaard Museum, Arkæologistudiet ved Aarhus Universitet, Favrskov Kommune og Billedskolen i Ulstrup.

Historien bag udgravningen
Siden udgravningen af skibssætningen Høj Stene og den tilhørende brandgrav i 2016 har arkæologerne undret sig over, hvilken magtfuld person der mon var begravet ved Gudenåens bred. Måske var det en konge, men hvor havde han sin kongsgård?

Måske var det i jernalderbebyggelsen ved Vestergård i Borre, hvor udgravningen og workshoppen finder sted. Her er der i hvert fald fundet spor, der tyder på en større luksus end på andre bopladser fra denne periode. Der er blandt andet fundet spor efter jernudvinding, og efter at der har levet en guldsmed på stedet. Men kongsgården har man endnu ikke fundet.