- Børn er af natur mega nysgerrige

31.03.2022
Naturvejleder er i skoven med børnehavebørn
Naturvejleder i snevejr

Som et nyt tiltag skal naturvejleder Maja Birkeland Sell være med til at folde temaerne natur, udeliv og science ud i fire institutioner i Hadsten Opland.

I Selling Børnehus, Børnehuset Hadbjerg, Skattekisten i Laurbjerg og Voldum Børnehus går de helt nye veje ved fra i morgen, 1. april, at fastansætte naturvejleder Maja Birkeland Sell i en 32 timers stilling. I en længere periode har de haft fornøjelsen af hendes kompetencer i Selling Børnehus.

Det har været til at aflæse i forældrenes tilfredshedsundersøgelse, kvalitetsmålinger og blandt børn og personale, da hun har været med til at give udelivet et fagligt løft, fortæller områdeleder Linda Le Page Nymark:
- Vi er alle optagede af at få kvalitet i udelivet, og vi vil gerne tage afsæt i børnenes undersøgende og undrende tilgang til det, der rører sig omkring os. Maja er meget innovativ og lige så nysgerrig som børnene. Og hun formår også at inddrage vuggestuebørnene. Eksempelvis havde hun en dag sat et opslag på døren med spørgsmålet: Lægger alle fugle æg? Det er da et godt spørgsmål, så det måtte vi undersøge, og via billeder på iPad’en kunne vi så snakke med de mindste børn om det.

Maja glæder sig til at få sin gang i de fire huse og opnå en kontinuitet i sit arbejde, hvor hun kan spinde videre på et emne og holde liv i forskellige vinkler.

- Det handler i høj grad om at have fokus på noget og konstant blive ved med at undre sig. Jeg skal være med til at kvalificere det, der foregår. Eksempelvis er et blad jo ikke bare et blad – det kan komme fra mange forskellige træer, og hvad kendetegner så dem? Desuden skal jeg være med til at pakke ’science-delen’ ud, for den kan for nogle lugte lidt af hvide kitler. Det handler mere om at spørge, undersøge og konkludere. Jeg skal være med til at omsætte emnerne til aktiviteter, så det giver mening for børnene, ellers stempler de hurtigt ud. Og samtidig kan jeg være med til at rykke på personalets kompetencer og klæde dem bedre på til at varetage læreplanstemaerne natur, udeliv og science, fortæller Maja Birkeland Sell.

Hun vil fortsat sparre med kommunens anden naturvejleder, ansat i Teknik og Miljø og vil i det hele taget søge inspiration så bredt som muligt.

- Børn er af natur mega nysgerrige og et meget tydeligt publikum, forstået på den måde, at de ikke har en skjult dagsorden. Hvis du fanger deres interesse, så er de bare med. Og hvis vi giver dem mulighed for at holde fokus og få en naturfaglig ballast, så er der en større chance for, at de udvikler en kærlighed for emnet og området. Så vil det sætte sig nogle spor hos dem og måske blive en interesse, de kan dyrke resten af deres liv, understreger Maja Birkeland Sell, der allerede ved, at hun skal være med til et myre-tema i Hadbjerg Børnehus her i foråret.