- Det der med hænderne er nok bedre end at sidde på kontor

Bertram, Asger og Frederik finder ud af at løse opgaverne sammen.

Kontaktlærer Linda Mose har fulgt årgangen i mange år.

UU-vejleder Anne Mette Schou glæder sig over elevernes engagement.

Anders, Alexander og Zenia havde også styr på opgaverne.

Den jydske Haandværkerskole holder Skole Skills på folkeskolerne i Favrskov Kommune, og det får elevernes hænder op af lommerne.

- Er I klar til at dyste? Og husk nu at kigge på tegningerne!

Med de ord sætter Peter Kjærsgaard og Thomas Brandt gang i Skole Skills-opgaverne på 8. årgang på Tungelundskolen i Thorsø. De to undervisere kommer fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten, og de ved af erfaring, at det gode råd med at kigge på tegningerne ofte ikke går rent ind hos eleverne, da de hellere bare vil i gang med opgaverne.

Bertram Jakobsen, Asger Apel og Frederik Bjerborg finder hurtigt ud af, at der nok er noget rigtigt i det, for de har store problemer med at samle de udleverede kobberrør rigtigt. Så går de i dybden med ordene, og efter 7 minutter og 26 sekunder har de som de første i klassen løst opgaven.
- Næste gang skal vi altså snakke sammen først, kigge på tegningerne og læse lidt mere grundigt om, hvad vi egentlig skal, evaluerer de tre drenge efterfølgende.
De er alle enige om, at det med at gøre noget med hænderne faktisk er ret sjovt.
- Det der med hænderne er nok bedre end at sidde på kontor, lyder det fra drengene, der har forskellige fremtidsplaner som at komme på efterskole, blive tømrer eller tage en EUX, der kombinerer erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen.

Linda Mose er kontaktlærer på 8. årgang, og hun har fulgt eleverne i mange år. Hun er glad for dagen med Skole Skills og fokus på uddannelsesparathed i et andet lokale.
- For mange af eleverne handler det om karakterer og test, og de føler sig pressede. Så glemmer de at være sig selv og mærke efter, hvad de egentlig godt kan lide. De skal ikke være bange for uddannelsessystemet og for det at vælge. De skal finde motivationen, se muligheder i deres valg og få en følelse af succes. Med sådan en dag her får de øjnene op for nogle flere muligheder, og vi får vist, at det med at bruge hænderne også er en vej frem, siger Linda Mose.

Fra Ungdommens Uddannelsesvejledning deltager også uu-vejleder Anne Mette Schou. Hun er meget imponeret af elevernes tilgang til opgaverne og deres engagement i dagens sideløbende opgaver med uddannelsesparathed:
- Med Skole Skills får eleverne mere viden om erhvervsuddannelserne, og det er godt. Der er jo også et samfundsaspekt i det her med elevernes valg, da de tidligere fulgte det, mor og far lavede. Nu siger ”samfundet”, hvad der er behov for, og så skal de gerne gå efter noget af det. Og så kan de blive helt bange for at vælge, for findes det rigtige valg så? Jeg synes, det mere handler om at kende sig selv og blive klar både fagligt, socialt og personligt til at træffe et valg. Så vi skal italesætte mulighederne, skubbe lidt til dem og ellers tage dem i hånden, når de har behov for det.

Efter opgaver med at bygge kølemidler, skabe en krydskorrespondance i en el-opgave og samle LEGO-figurer efter en tegning er der fundet et vinderhold i klassegruppen. Det blev Bertram, Asger og Frederik. De skal nu dyste mod en anden gruppe fra årgangen om at få en plads til Favrskov Mesterskaberne, der foregår 17. november på Den jydske Haandværkerskole.

Dato: 06. oktober 2018

06. oktober 2018