- Det er blevet sjovere at være mig

Nanna Fisker Nielsen har med succes deltaget i overvægtsprojektet.

14-årige Nanna Fisker Nielsen fra Skjød er med i et overvægtsprojekt, og hun har stor succes med sit vægttab. Jeg har simpelthen fået gnisten tilbage i øjnene, siger hun.

Nanna Fisker Nielsen har altid været en rund pige. Som 11-årig havde hun ofte aftener, hvor hun græd og var ked af det.
- Det var ikke fordi, jeg blev drillet, men jeg havde bare lavt selvværd og ville helst gemme mig bagerst i klasseværelset. Jeg tænkte meget over, hvad andre syntes om mig, og så trak jeg mig bare, fortæller Nanna.

Tabte 22 kilo på fem måneder

På det tidspunkt var lillebroren på besøg hos sundhedsplejersken, og det besøg skulle vise sig at blive det store vendepunkt for Nanna, fortæller Nannas mor, Renate Fisker Nielsen:
- Sundhedsplejersken fortalte om dette her overvægtsprojekt, som kommunen skulle i gang med sammen med Regionshospitalet Randers og tre andre kommuner. Og dagen efter var Nanna tilmeldt, da hun opfyldt kriterierne i forhold til højde og vægt. Det var det helt rigtige tidspunkt at gribe Nanna på. Hun var topmotiveret og tændt på, at der skulle forandring til. På fem måneder tabte hun 22 kilo. Hun har formået at holde sin vægt samtidig med, at hun er blevet teenager og har fået former.

Afgørende opbakning

Nanna og Renate er enige om, at der er flere grunde til, at projektet er godt: Hospitalet er en altafgørende autoritet, der bringer det nødvendige i spil, laver bodyscanninger, tager blodprøver og laver en tilpasset køreplan til hver enkelt deltager. Den personlige kontakt til kommunens kostvejleder Marlene Gundersen har holdt dem på sporet og sikret, at Nanna fik nogle vigtige psykologsamtaler.
- Mange små og store ting har spillet ind, men det helt afgørende for mig har været opbakningen fra mine forældre. De har presset mig, når der var behov for det og givet et ekstra knus, når det kunne hjælpe. Selv min lillebror har bakket op ved at sige nej til kager og slik både ude og hjemme. Mine venner har også rost mig på vejen, og lærerne har haft forståelse for, hvad jeg var i gang med, siger Nanna, der går på idrætslinjen i 8. klasse på Skovvangskolen i Hammel.

En skræddersyet plan

Efter de indledende undersøgelser på hospitalet blev familien udstyret med den skræddersyede plan til Nanna, hvor der blandt andet var fokus på søvn, motion og kost - fedtprocent i kødet, fiber i brødet, fedt i mælkeprodukter, portionsstørrelser osv.
Renate kalder det en enkelt plan, der har været til at omsætte i dagligdagen.
- Der har ikke været en masse forbud, og hun har hurtigt kunnet se, at det hjalp. Nanna er en slider og god til at finder på alternative madvarer, som passer ind i planen. Vi er utrolig stolte af Nanna, og hun er et bevis på, at den tidlige indsats er afgørende, så man ikke får overvægtige voksne i stedet, siger Renate Fisker Nielsen.

Rundt om hele personen

Før vægttabet spillede Nanna håndbold, og det gør hun stadig, nu fire gange om ugen. Hun når også at styrketræne, cykle og dyrke zumba i løbet af ugen.
- Jeg har det godt med motionen og ved, at jeg stadig skal passe på med, hvad jeg spiser. Derfor er jeg også glad for, at jeg stadig er med i projektet, for jeg vil ikke tage på igen. Det er blevet sjovere at være mig i dag. Jeg er mere social og opsøgende og tør lade andre komme tættere på mig. Jeg er blevet en gladere Nanna og har simpelthen fået gnisten tilbage i øjnene, siger Nanna, der lige har en særlig ros at give videre:
- Når man taber sig så meget, har man også brug for at psyken kommer med. Det forstod min kostvejleder Marlene Gundersen, og derfor sørgede hun for, at jeg fik nogle samtaler med en psykolog på hospitalet. De samtaler gav mig virkelig et boost socialt. Så blev der taget hånd om hele mig.

Fakta:

Overvægtsprojektet er et samarbejde mellem Børneafdelingen på Regionshospitalet Randers og kommunerne Norddjurs, Syddjurs, Randers og Favrskov. Det er støttet med 3,1 mio. kr. fra Sundhedsministeriets SATS-puljemidler.
Læs mere om projektet

Dato: 26. november 2016