- Det handler om at passe på livskvaliteten

Jytte, Inga, Bent og Jørn er med Martin Sarauw for bordenden ved at danne et godt netværk.

For første gang i Favrskov Kommune er der dannet en gruppe for borgere med Parkinson som har talevanskeligheder, og de mødes en gang om ugen.

Øjnene lyser af nærvær, men bevægelserne er langsomme, og der er skruet ned for stemmevolumen. Jørn, Bent, Inga og Jytte har alle Parkinson.
- Det er sygdommen med de mange tab hele tiden, siger Inga, der ofte har svært ved at overskue de praktiske gøremål og for længst har måttet sande, at alting tager meget længere tid end tidligere.

Vigtigt netværk

De erfaringer – og meget andet – kan hun nu dele med de øvrige deltagere, som talepædagog Martin Sarauw fra Favrskov Hjerneteam har samlet i en gruppe. De er normalt fem deltagere i gruppen, og de er fælles om at have Parkinson og deraf blandt andet talevanskeligheder. De synger i gruppen, laver afspænding og motorikøvelser for ansigtet og øvelser for taleåndedrættet.
- Ideen er at køre borgernære forløb i tilknytning til deltagernes bopælskommune. Her kan deltagerne få gode råd og øvelser i forhold til deres talevanskeligheder og sygdom og samtidig kan de danne netværk, hvor de møder andre i samme situation. De får udvekslet en masse erfaringer, møder forståelse, og vi kan sammen finde ud af, hvilke muligheder der er for dem i kommunalt regi, da jeg kan være deres kontakt ind i kommunen, fortæller Martin Sarauw.

Der var engang

Og der dukker straks en ide op ved bordet, da Jytte fortæller, at hun savner at cykle.
- Måske du kan cykle på nogle af de cykler, der er her på Hinneruplund, lyder det fra Martin Sarauw, der efterfølgende vil finde ud af, hvilke muligheder der er.
I det hele taget har han fokus på de muligheder, borgerne har, trods deres funktionsnedsættelse. Den er de fire gruppedeltagere med på, selvom det nogle gange er svært.
- Det hele kan godt blive så besværligt. Sådan er det i hvert fald med strømperne, siger Jørn.
Bent nikker.
- Det sværeste for mig er ofte, at ordene bliver væk og mange er ikke så tålmodige, så de har ikke tid til at vente på, at jeg får det sagt. Så siger man ingenting, konkluderer Bent.
- Jeg ville ønske, at jeg havde mere overskud til det sociale, men jeg er så træt og alting tager så lang tid, siger Inga.
- Det værste er, at man må erkende, at man engang kunne det hele. Nu handler det om at passe på livskvaliteten og fokusere på det, man så faktisk kan. Og jeg har meldt mig ind i Parkinsonforeningen, så jeg kan støtte op om den forskning, der foregår. Måske får jeg ikke gavn af den, men det gør de kommende generationer, lyder det fra Jytte.
Sammen med de øvrige deltagere glæder hun sig over, at hun har fået mulighed for at mødes i gruppen:
- Det er et åbent forum, hvor folk er søde til at fortælle, hvordan de har det og hvad de stiller op med forskellige udfordringer. Det er rart at mødes, og jeg tror, at jeg kommer til at savne det, når det er slut til december.

Til foråret vil Martin Sarauw samle gruppen igen for at høre, hvordan det går. Samtidig vil han prøve at samle interesserede borgere i målgruppen til et kursus en eller to gange i 2019, og der kan være seks-otte deltagere pr. hold.

Kontakt til Martin Sarauw:

masa@favrskov.dk eller 24 90 04 76.

Dato: 02. november 2018

02. november 2018