Ea og Magnus har gode erfaringer fra to arbejdspladser

Magnus Madsen var vild med at være ude i erhvervspraktik som tømrer.

15-årige Ea Grønfeldt fik et godt indblik i, hvad det vil sige at arbejde som dyrlæge.

Tømrersvend Michael Sørensen roser Magnus for at tage fat og yde en god indsats.

Som et nyt tiltag med midler afsat i Budget 2019-22 kan alle elever i 8. og 9. klasse komme i praktik i et erhverv inden for erhvervsuddannelserne.

Det har Ea Grønfeldt og Magnus Madsen fra 9. b på Østervangskolen i Hadsten takket ja til. Ea er i praktik hos Favrskov Dyreklinik, mens Magnus prøver kræfter med tømrerfaget hos tømrermester Vagn Skovby i Hadsten.

Flittige Magnus

Den gamle biograf i Langå er ved at få nyt tag på, og den opgave hjælper 15-årige Magnus med. Han har arbejdstøjet på og ser ret hjemmevant ud på stilladset.
- Det er så fedt. Det har i den grad levet op til mine forventninger, og jeg har fået en på opleveren. Jeg har overhovedet ikke savnet skolen. Jeg har længe tænkt, at jeg gerne vil være tømrer, og nu har jeg prøvet det af, og det vil jeg stadig gerne. Efter 9. klasse skal jeg på efterskole, og derefter måske EUX (både erhvervsuddannelse og studentereksamen, red.), lyder det fra Magnus, der får et rigtig godt skudsmål med fra tømrersvend Michael Sørensen:
- Magnus er interesseret og kvik. Han ser ofte det, der skal laves, før vi siger det, og han er virkelig arbejdsom. Det giver rigtig god mening at komme i erhvervspraktik, så man lige kan tjekke op på, hvordan jobbet egentlig er. Jeg var selv ude i praktik og på efterskole. Det gav rigtig god mening. Det gør det også at have praktikanter, for hos os kan vi altid finde noget at sætte dem til, og i Magnus’ tilfælde har han vitterlig været en hjælp.

Elsker at passe på dyr

Hos 15-årige Ea er det lidt sværere at finde opgaver, som hun selv kan udføre denne dag i Favrskov Dyreklinik, da en kat skal steriliseres, og en labrador skal kastreres. Men hun kan hjælpe med nogle småopgaver.
- Jeg ville gerne noget kreativ med at tegne eller noget med dyr, da jeg elsker at passe på dyr. Sammen med min mor gik jeg ned i klinikken og spurgte, om jeg måtte komme i praktik, da jeg gerne ville se, hvordan det er at arbejde som dyrlæge. Jeg har et arbejde på webapoteket her i Hadsten, så jeg ved godt, hvordan det er at være på en arbejdsplads, og det er en god idé, at man ved det. Jeg ved ikke, om jeg skal være dyrlæge eller noget andet. Først skal jeg på efterskole, og så må vi se derefter, siger Ea.
Dyrlæge Dorthe Nyrup ejer Favrskov Dyreklinik, og hun synes, at hun som virksomhed er forpligtet til at tage praktikanter ind:
- Unge mennesker skal have en uddannelse, så vi har et ansvar for at vise dem, hvad vi laver. Nogle har en romantisk forestilling om, hvordan det er at være dyrlæge, så det er bedre, at de i en praktik finder ud, hvad det egentlig går ud på. Så er de fri for at gå i gang og blive skuffet.

Dato: 30. november 2019

30. november 2019