Favrskov-firmaet Airlaid med på Folkemødet

Østjyske borgmestre deltager i Folkemødet sidst på ugen.

Når 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus tager til Folkemøde på Bornholm er det for at sætte dansk fødevareerhverv på dagsordenen.

Det er en god ide, fordi de både er en stærk eksportvare og kan bidrage til løsninger på globale udfordringer som sult, ressourceknaphed og klimaudfordringer. Østjylland er netop et epicenter i den danske fødevareklynge, og Airlaid fra Favrskov er med som en af de innovative østjyske løsninger.

Big Business i at løse verdens udfordringer?

En række østjyske fødevareløsninger er ingredienser i en eksport’elet, der tilberedes af Michelin kokken Per Mandrup. Det foregår under et debatarrangement på Folkemødet, som Business Region Aarhus inviterer til. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen deltager i et panel sammen med en investeringsekspert og en repræsentant fra Landbrug & Fødevarer, der diskuterer fødevareerhvervets markante bidrag til løsninger på verdens udfordringer.

- Fødevareproduktion handler ikke bare om selve maden. Det handler også om, at der er store potentialer for bæredygtige løsninger i den emballage, som vi transporterer og opbevarer fødevarer i. En innovativ emballage til fødevarer kan forlænge produkters holdbarhed. Endvidere er det vigtigt, at emballagen i sig selv er bæredygtig og kan genbruges. Det har virksomheden Airlaid et bud på, og på Folkemødet vil vi bl.a. præsentere Airlaids løsninger og diskutere, hvordan fødevareerhvervet kan understøttes i deres bestræbelser på at videreudvikle bæredygtige løsninger. Det kan eksempelvis være emballage af bionedbrydeligt materiale, der i dag er meget omkostningstungt at producere, siger Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune.

Airlaid producerer måtter til fødevareemballage, som suger overskydende fugt fra eksempelvis fisk, kød og fjerkræ. Det forlænger fødevarens holdbarhed og reducerer madspild.

I flere år har Business Region Aarhus skabt debat på Folkemødet.
- I år sætter Østjylland spot på nogle af de virkelig stærke bud på bæredygtig fødevareproduktion fra Østjylland og ikke mindst, hvordan vi holder fast i udviklingen af nye fødevarer, som står stærkt i konkurrencen internationalt og samtidig kan være med til at brødføde en sulten verden uden at sætte dybe spor på klimaet. Mens nogle af fødevareløsningerne syder i gryden, tager vi en debat,  siger formand for Business Region Aarhus, Jan Petersen, der også er borgmester i Norddjurs Kommune.

Samarbejde giver fordel

- Netop bæredygtighed, innovation og kvalitet bliver de emner, vi skal tale om under debatarrangementet, fordi fødevarebranchen er dygtig til at tænke i den retning. Vi har en helt særlig konkurrencefordel i at dyrke et stærkt samarbejde mellem virksomheder, forskere og myndigheder, siger Jan Petersen.

Østjylland er epicenter i den danske fødevareklynge og står for 33 procent af den danske fødevareeksport.

I eksport’eletten indgår produkter også produkter fra Arla, Danish Crown, kål, en ny grøntsag, hamp, gær og meget mere – og alle er eksempler på innovative fødevarer fra Østjylland.

Fakta:

I Business Region Aarhus bor 1 mio. østjyder, 316 byrådsmedlemmer, 12 borgmestre og 33 folketingsmedlemmer. Samarbejdet består af Hedensted, Horsens, Odder, Skanderborg, Samsø, Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner. Tilsammen udgør de det største vækstområde uden for hovedstaden. Østjyske virksomheder står for 33 procent af dansk fødevareeksport. 37 procent af eksporten fra Østjylland er fødevarerelateret.

Dato: 11. juni 2018

11. juni 2018