Flere midler til unge der er afhængige af rusmidler

Favrskov Kommune har sammen med Syddjurs Kommune fået 2,4 millioner kroner til at styrke indsatsen over for unge, der er afhængige af rusmidler.

Pengene kommer fra Socialstyrelsens pulje til udbredelse af behandlingsmodeller for 15-25 årige med misbrug. Projektperioden er fra 1. juli 2017 til 31. december 2019. Midlerne skal bruges til at udbrede Favrskov Rusmiddelcenters arbejde med U18-behandlingsmodellen, der er et ambulant behandlingstilbud til unge med et behandlingskrævende rusmiddelforbrug eller på vej til at få det.

U18-modellen bygger på samtaler med de unge, og den inddrager også forældrene. Modellen er et supplement til den rådgivning og behandling, der allerede foregår i Favrskov Rusmiddelcenter. I Favrskov Kommune vurderes omkring 40 unge i alderen 15-25 år at falde ind under projektets målgruppe, og kommunen forventer, at den styrkede indsats også kan bidrage til, at de unge bliver mere uddannelsesparate og dermed får en øget tilknytning til arbejdsmarkedet.

Lone Glarbo, formand for Social- og sundhedsudvalget i Favrskov Kommune, mener, at behandlingsmodellen har mange fordele.

- U18-modellen har blandt andet den fordel, at der etableres et behandlerteam på tværs af Favrskov Rusmiddelcenter og Familie- og Ungehuset, så vi sikrer, at den unge og familien får en helhedsorienteret indsats på baggrund af et tværfagligt samarbejde. Vi forventer, at det er en model, der giver gode resultater og hjælper de unge bedre på vej i forhold til skole og arbejde, siger Lone Glarbo.

Der er som en del af projektet opstillet flere mål for de unge, der indgår i det. Blandt andet skal 40 procent af dem ophøre med at bruge rusmidler undervejs, mens yderligere 30 procent skal reducere brugen af rusmidler. Desuden skal halvdelen af de unge også have fået et bedre forhold til familie og venner efter endt behandling.

Netop inddragelsen af forældrene er vigtig for Isabell Friis Madsen, formand for Børne- og skoleudvalget i Favrskov Kommune.

- Vi får med bevillingen større muligheder for at hjælpe de unge til at få det bedre, og det skal ske i samarbejde med deres familie, så der er opbakning hele vejen rundt om indsatsen. Det har stor betydning for unge mennesker, at de får hjælp til at tackle problemer med rusmidler, så de ikke går glip af de mange muligheder, der venter dem fremadrettet, og jeg håber, at projektet vil leve op til målsætningerne, siger Isabell Friis Madsen.

U18-modellen skal bruges som et værktøj til at udvikle fleksible og individuelt tilpassede forløb for de unge. Rådgivning og behandling kan foregå på skoler, uddannelsesinstitutioner og klubber, og udredningen af den unge sker med udgangspunkt i den unges liv, trivsel, vanskeligheder og ressourcer med et særligt fokus på rusmidler. Rådgivning og behandling sker i tæt samarbejde mellem Børn og Skole samt Social og Sundhed.

De unge i målgruppen er blandt andet karakteriseret ved, at de bruger stoffer til at slappe af, at de indgår i en gruppe, der også har et misbrug, samt at de er meget impulsstyrede, hvilket kan være en af årsagerne til, at de også begår kriminalitet.

U18-modellen er udviklet af Aarhus Kommunes Ungdomscenter og har eksisteret siden 2004.

Dato: 11. august 2017

11. august 2017