Flere penge til klimaplan - og præmier til gode ideer

• Energitjenesten, energivejledning

Her giver Energitjenesten vejledning til interesserede borgere ved et tidligere arrangement. Nu er det borgernes tur til at inspirere til energibesparelser - og dermed vinde store præmier.

Energistyrelsen har netop givet Favrskov Kommune 1,2 millioner kroner til et helt nyt projekt, som skal gøre Favrskovs borgere til aktive medspillere i kommunens klimaplan.

Pengene fra Energistyrelsens giver mulighed for at invitere blandt andet Favrskovs foreninger med i en konkurrence om de bedste ideer til at spare på energien. Den bedste ide præmieres med 20.000 kroner, og der er også gevinster til anden- og tredjepladsen. Ideerne skal hjælpe Favrskovs klimaplan i mål.

Er man for eksempel med i en grundejerforening, en idrætsforening, en personaleforening, eller er man elev i en skoleklasse, så kan man deltage som frivillig ambassadør i projektet. Ambassadørerne skal i samarbejde med projektpartnerne AURA og EnergiTjenesten stå for aktiviteter, der motiverer til at spare på energien både i borgernes egne boliger og hos de lokale virksomheder.

- Vi vil gerne have alle de borgere, som i forvejen er aktive i foreninger eller på uddannelsessteder til at give et nap med i forhold til Favrskovs ambitiøse klimaplan. Derfor håber vi, at alle fra landsbyforeninger, handelsstandsforeninger, idrætsforeninger og mange andre vil være med. Vi kan love, at det bliver både lærerigt og motiverende, siger Kurt Andreassen, formand for Teknik- og miljøudvalget.

- I projektet vil vi gerne have foreningerne til at hjælpe med at igangsætte energiforbedringer i boliger og virksomheder, fortæller Carsten Vejborg fra EnergiTjenesten og fortsætter

- Foreningerne kan, ved at bruge de fællesskaber, der eksisterer i foreningsmiljøet, bidrage med at arrangere aktiviteter for deres medlemmer, f.eks. en informationsaften om energiforbedringer, lokale grundejerforeningsarrangementer eller energigennemgange af medlemmernes boliger eller erhvervslokaler.

Ved alle aktiviteterne er der selvfølgelig mulighed for at få hjælp og rådgivning ved både EnergiTjenesten og ved Aura. Først i det nye år kan foreningerne rekvirere et aktivitetskatalog, hvori de kan blive inspireret til, hvilke aktiviteter de vil lave for deres medlemmer. Foreningerne kan tilmelde sig projektet ved at kontakte klimakoordinator Mette Thorndahl i Favrskov Kommune.

Favrskov Kommune vil i december 2017 og igen i december 2018 udpege de tre foreninger, som medvirker til at igangsætte flest aktiviteter, der fører til energibesparelser i bygninger. De bedste forslag præmieres begge år med henholdsvis 10.000, 15.000 og 20.000 kroner. Præmien kan foreningerne bruge på egne aktiviteter.

Bag projektet står – ud over Favrskov Kommune – AURA Rådgivning, VedvarendeEnergi og EnergiTjenesten Midtjylland. Projektet har fået midler fra en partnerskabspulje hos Energistyrelsen om energieffektivisering af bygninger.

Ønsker du at blive ambassadør, kan du kontakte klimakoordinator Mette Thorndahl på meth@favrskov.dk eller mobil 40 12 30 44.

Dato: 20. december 2016

20. december 2016