Frokostordning "-Det smager lækkert, lækkert, lækkert!"

De anrettede fade med maden bliver budt rundt ved bordene.

Til frokost har børnene kun selv drikkedunken med.

Malene Horup hjælper med at smøre maden.

Så er der sild!

Hos vuggestuebørnene i Thorsø Børnehus er maden også et hit.

Hanne Bech Kristiansen gør klar til at rydde op efter frokosten.

Forældrene i Thorsø Børnehus sagde sidste gang ja til frokostordning. Snart skal institutionerne i Favrskov stemme igen, og børnenes anmeldelse er klar: Det er lækkert.

Pigen i den lyserøde sommerkjole med en stor sløjfe bagpå kigger op og smiler bredt.
- Det smager lækkert, lækkert, lækkert. Jeg elsker bønner, siger hun.
Ved nabobordet lyder det:
- Villads, hvad har du ’fik’?

Opmærksomme og rummelige

Frokosten er i fuld gang i Thorsø Børnehus, hvor børnenes forældre ved afstemningen i 2016 for første gang sagde ja til at prøve frokostordningen og dermed vinke farvel til madpakkerne. Til august skal alle forældrene i daginstitutionerne i Favrskov Kommune stemme igen.
I dag byder pålægsfadet blandt andet på sild, krydderpølse, bønner, spinat, gulerødder og rugbrød.

Hanne Bech Kristiansen, daglig leder i Thorsø Børnehus, har sammen med pædagogmedhjælper Malene Horup travlt med at byde fadene rundt, så alle får det, de gerne vil have.
Villads har faktisk fået sild, og det får drengen med kasketten ved Hannes bord til også at ville prøve den sild der. Først en lille mundfuld, og derefter en hel mad, for den viste sig at smage godt.
- Og min mor køber aldrig sild, men nu kan jeg sige, at jeg godt kan lide det, lyder det fra drengen.
Hanne Bech Kristiansen siger, at det netop er en af de helt store fordele ved ordningen:
- De bliver fristet til at prøve noget nyt og smage på det, fordi kammeraterne prøver det. Så får vi en god snak om maden, og hvad vi egentlig spiser, og børnene bliver anderledes opmærksomme på de smagsindtryk, de får. Der er eksempelvis rå blomkål, bagte rødbeder, oliven, asier, rosiner, humus og falafler. De smager på mere, og jeg synes, de bliver mere rummelige. Men det ændrer ikke på, at makrel i tomat stadig er et stort hit.

Ulemper er småting

Denne formiddag i Thorsø er det silden, der er det store hit, og skålene med sild er tomme. Børnene er ved at være færdige, og de rydder selv deres tallerken, bestik og drikkedunk af.
- Så husk at tisse, vaske mund og hænder, inden I går ud på legepladsen, siger Hanne.
Nu venter oprydningen i køkkenet, og den er måske den eneste ulempe, Hanne Bech Kristiansen kan få øje på i forbindelse med ordningen.
- Vi bruger lidt mere tid på at rydde op efterfølgende og fylde opvaskemaskinen, og så kan vi være lidt mindre spontane i forhold til at tage ud af huset omkring frokosttid, da vi skal bestille smurte madpakker en uge i forvejen. Så det skal planlægges lidt mere. Men det er småting, når vi har en ordning, hvor alle får sund mad uden de mange e-numre, sukker og indpakket i glitterpapir. Og vi kan jo se, at børnene er glade for det. Vi har lige haft besøg af førskolebørnene. De kiggede langt efter fadene med mad og sagde, at de hellere ville have det end deres madpakker, lyder det fra Hanne.

Rolig morgen uden madpakker

Det kan Maiken Holm tilslutte sig. Hun er mor til fire børn, og den yngste går i Thorsø Børnehus. Hun var med til at stemme ja til ordningen i 2016, og hun håber, at ordningen fortsætter.
- Jeg er så glad for, at vi slipper for madpakkerne, hvor vi har en tendens til at vælge de sikre fire, flade madder, så vores børn får noget at spise. Det bliver let kedeligt og uopfindsomt. Jeg fornemmer, at de hygger sig med maden, snakker om den og måltidet bruges både socialt og pædagogisk. Det kan jeg godt lide. Så vores dreng får hver dag en drikkedunk og et stykke frugt med til det fælles frugtfad, og det giver en lidt mere rolig morgen, lyder fra det fra Maiken Holm.

Fakta:

I dag er der frokostordning i Thorsø Børnehus, Børnehuset Rønbækken, Børnehuset Elmegården, Den Integrerede institution Børnely og Børnehuset Fuglereden. Firmaet Mona’s leverer hver dag det anrettede frokostmåltid til institutionerne.

I løbet af august 2018 skal forældrene igen stemme om ordningen, og den nye valgperiode gælder fra 1. januar 2019 til 31. december 2020.

Dato: 03. juli 2018

21. februar 2020