You are here

Hvor meget må teenagere spille computerspil?

Psykolog Susanna de Lima har gode råd til forældre med børn, der elsker at spille computerspil.

I september holdt psykolog Susanna de Lima foredrag for forældre til teenagebørn. Det var i Sløjfen i Hadsten, og her blev hun blandt andet spurgt om, hvor lang tid teenagere må spille computerspil om dagen.

- Det er der ikke et entydigt svar på. Men jo yngre børn er, jo mere skal man hjælpe med at styre, hvor meget de spiller – for eksempel ved at lægge nogle pauser ind undervejs. Mange børn og unge elsker at spille computerspil, og der er ingen tvivl om, at det kan være en meget social aktivitet for dem. Så længe de er sociale og har fritidsinteresser udover at spille, så ser jeg ikke spil som et problem, siger Susanna de Lima.

Samtidig slår hun fast, at der også er nogle signaler, som forældre skal reagere på.

- Vi skal være opmærksomme, når de unge isolerer sig og forsvinder ind i deres spil. Det er helt naturligt at være meget optaget af spil, når man er ung, men hvis man samtidig mister interessen for sine kammerater, så er det noget, vi som forældre skal reagere på. Vi skal også være opmærksomme, hvis der er stor aldersforskel på dem, der spiller sammen, eller hvis de spiller med fremmede i stedet for eksempelvis klassekammerater. Det er vigtigt, at spillene ikke kommer til at stå imellem kontakten med alderssvarende kammerater, siger Susanna de Lima.

Hun opfordrer alle forældre til nogle gange at iagttage og lytte med, når deres børn spiller computerspil.

- De unge er jo hammerdygtige og gode til at hjælpe hinanden i spillene. Men hvis de sidder alene og ikke indgår i en dialog med andre, så få dem sendt afsted i en klub, hvor de kan sidde sammen med andre og spille. Det vigtige er, at de er i et fællesskab, når de spiller. Der er ingen tvivl om, at de også tillægger sig kompetencer og ressourcer, når de spiller, siger Susanna de Lima.

Hun foreslår, at forældre med spilleglade børn mærker efter, om spillene forenes med hverdagen på en god måde – for eksempel ved at de unge kan slukke for spillene og kommer og spiser sammen med familien, når det er spisetid. Og at de også kan tage på ferie uden spillene.

- Og så skal vi ikke mindst huske, hvor vigtigt det er, at unge mennesker får både spist og sovet ordentligt. Vi ved, at manglende søvn kan resultere i mistrivsel, så sørg for at spillene ikke går ud over nattesøvnen. Man kan for eksempel slukke routeren, når det er sengetid – sådan gør vi hjemme hos mig. Men alle børn og familier er forskellige – nogle børn kan spille meget, uden det er et problem, og andre har brug for mere styring. Derfor handler det om at vide lidt om, hvad man skal holde øje med, og så ellers mærke efter, hvad der passer bedst til ens egen familie, siger Susanna de Lima.

Dato: 11. oktober 2019

Senest opdateret:

11. oktober 2019