- I skal bruge jeres fighter-gen!

Det var første gang, at Favrskov Kommune inviterede til en fælles temaaften om ordblindhed.

Lene og August Wagner fik begge meget ud af at deltage i arrangementet.

Heidi Astrup (tv.) og Sarah Elise Roager kunne fortælle om, hvordan det er at være ordblind, og hvad der hjælper dem i skolen.

Læsekonsulent Marie Flytkjær Holm (tv.) stod også selv i en bod og snakkede med mange af deltagerne.

Alma (tv.), Jeanette og Louise var gode til at sætte ord på, hvad det vil sige at være ordblind, og det satte gang i en god dialog og debat med salen.

Husk at bede om hjælp, tag på ordblindeefterskole, I er seje og glæd jer over, at I får længere tid til eksamen.

Det var nogle af budskaberne fra pigerne Jeanette, Louise og Alma til ugens temaaften om at være ordblind. Pigerne fra teatergruppen C:NTACT bød ind med forestillingen ’Tæt på ordblindhed – jeg læser falsk’, og der var stor spørgelyst til den efterfølgende dialog og debat i salen i InSide i Hammel.
De tre piger er ordblinde, og de var gode til at sætte ord på deres oplevelser:
- Hvis vi kan, så kan I også. I skal bruge jeres fighter-gen, og så skal I bede om hjælp. Det skal nok gå, og I er ikke de eneste i verden med det problem. Og så er det en god idé at tage på ordblindeefterskole, for der er der ro omkring at lære. Det er magi!

- De bedste timer længe

Derefter gik deltagerne rundt til forskellige stande for at høre, hvordan eksempelvis Favrskov Gymnasium, Den jydske Haandværkerskole, Tradium og Randers Social- og Sundhedsskole hjælper de ordblinde elever på vej. Og Favrskov Bibliotekerne, FGU og kommunens egen indsats på området stod selvfølgelig også bag nogle stande.

August Wagner fra 6. B på Rønbækskolen i Hinnerup var en af dem, der sammen med sin mor Lene Wagner gik rundt til standene.
- Jeg ville egentlig ikke med, fordi det lød lidt kedeligt, men da vidste jeg jo heller ikke, at det ville blive så fedt, lyder det fra August, og Lene Wagner supplerer:
- Det har været fantastisk at lytte til de tre piger på scenen, og bagefter snakkede August med dem. De satte virkelig ord på, hvordan det er at være ordblind. Overfor mig fik det August til at fortælle, hvad han er bange for, og hvad han helst vil undgå i skolen. Noget af det var helt nyt for mig, så det har været de bedste timer længe.
August har fået øjnene op for, at han skal blive bedre til at bruge hjælpemidlerne, så han klarer opgaverne bedre. Eksempelvis er han glad for matematik, men får ofte fejl, fordi han ikke kan læse opgaven.
Lene Wagner roser arrangementet og har samtidig en bøn:
- Som forælder kommer jeg ofte til kort i mit forsøg på at hjælpe August. Derfor kunne jeg godt tænke mig et lille forælderkursus, hvor jeg kan få nogle råd og redskaber, så jeg bedre kan hjælpe ham, når det bliver svært.

Drømmer om at blive skolelærer og kok

I en af boderne får Lene og August en snak med Heidi Astrup og Sarah Elise Roager. De to piger går i 9. klasse på Præstemarkskolen i Søften. Pigerne er ordblinde, og de stiller op for at fortælle, hvordan det er for dem.
- Jeg har ikke været så god til at bede om hjælp og har brugt tid på at benægte, at jeg var ordblind. Det er ikke smart. For det er altså meget normalt at være ordblind, og der findes gode hjælpemidler, lyder det fra Sarah, der fortsætter i 10. klasse efter sommerferien.
Heidi glæder sig til at begynde på HTX og drømmer om at blive skolelærer.
- Jeg er god til matematik, og jeg ved i hvert fald, hvordan man skal hjælpe ordblinde elever, siger Heidi.
- Jeg er ikke så god til det der med skole, så jeg har bestemt, at jeg vil være kok, siger Sarah.

Dialog og lydhørhed

Marie Flytkjær Holm, læsekonsulent i PPR i Favrskov Kommune, har været med til at arrangere temaaftenen, og hun glæder sig over den store opbakning og spørgelyst.
- Vi vil jo gerne vise forældre og ordblinde, hvilken hjælp vi i forskellige sammenhænge står klar med. Det være sig i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne og på biblioteket. Samtidig vil vi gerne skabe rum for dialog, lydhørhed og åbenhed, så vi hele tiden kan udvikle os og i et samarbejde skabe de bedste rammer for vores ordblinde elever. Vi har gode fælles procedurer på området og fagpersoner med stor viden om ordblindhed på alle skoler, men vi skal selvfølgelig kontinuerligt udvikle os, fastslår Marie Flytkjær Holm.
Sammen med de øvrige arrangører skal hun nu evaluere aftenen for at finde ud af, om det på et tidspunkt giver mening at gentage den.
- Det er bestemt ikke utænkeligt. Heldigvis har vi allerede søsat et årligt arrangement på de enkelte skoler målrettet forældre til ordblinde elever, hvor vi kan vise de ting, vi sætter ind med og have en tæt dialog med forældrene. Det er vigtigt, at både forældre og elev får mulighed for at sætte ord på, hvad der er svært for dem, og bliver mødt med den nødvendige vejledning, siger Marie.

Læs mere om strategi for sprog, læsning og skrivning - og hjælp til ordblinde grundskoleelever i Favrskov

Dato: 10. juni 2021

09. september 2021