You are here

Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed i trafikken er hvert år skyld i ulykker, hvor personer kommer alvorligt til skade eller mister livet.

Favrskov Kommune bakker op om en ny kampagne, der vil have flere til at holde fokus på trafikken, når de sidder bag rattet. På store plakater på en række parkeringspladser i Favrskov Kommune bliver bilisterne i de kommende uger mødt af budskabet ”Kør bil, når du kører bil”.

Kommunen vil sætte plakaterne op, da man sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har fokus på, at uopmærksomhed er skyld i mange alvorlige ulykker i trafikken. I Østjyllands politikreds har ulykker med uopmærksomhed kostet 31 mennesker livet i perioden 2011 – 2015, viser tal fra Vejdirektoratet.

- Plakaterne skal minde folk om at holde fokus på trafikken, når de kører af sted. Få ringet, skrevet din sms, tastet på din GPS eller skrevet de ting ned, der fylder i dit hoved, før du kører. På den måde kan du bedre koncentrere dig om at holde fokus på trafikken, når du sætter nøglen i tændingen og træder på speederen, siger Jørgen Kristensen, Trafik og Veje, Favrskov Kommune.

Plakaterne kan blandt andet ses på parkeringspladsen ved rådhuset i Hammel. De bliver sat op torsdag 14. september 2017.

Kom ud af din boble

Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil” varer fra 18. september til 8. oktober. Politiet bakker op om kampagnen ved at sætte ind med kontrol i den første uge af oktober, hvor man har særligt fokus på uopmærksomme trafikanter. Hele 63 kommuner er med i kampagnen.

Som noget nyt vil kampagnen i år sætte ekstra fokus på de bilister, der sidder og falder i staver bag rattet, når de kører i trafikken. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger hele 28 procent af de bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt, at de sad i egne tanker, da det skete. Og blandt dem siger hele otte ud af ti, at ulykken/den farlige situation kunne have været undgået, hvis de ikke havde siddet i egne tanker.

- Uopmærksomhed er ikke kun at skrive på sin mobil, mens man kører. Hvis man ikke er mentalt til stede bag rattet og har tankerne alle mulige andre steder, så risikerer man at reagere langsommere, hvis der pludselig sker noget uventet. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at være mentalt til stede, når de kører i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Den nye kampagnefilm, hvor man ser en bilist, der sidder i sine egne tanker og kører galt, kan ses på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside: www.sikkertrafik.dk/kørbil Du kan også løbende følge med i kampagnen på Facebook: www.facebook.com/sikkertrafik

Fakta:
Hvis du eksempelvis kører 80 km/t. og kigger på din mobil eller er uopmærksom på anden vis i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter i blinde.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt 4.362 bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt inden for det seneste år, siger hele 28 procent, at de sad i egne tanker, var trætte eller stressede, da det skete. Otte ud af ti siger, at den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede (kilde: Promonitor for Rådet for Sikker Trafik, januar 2015 – juni 2017).

Gode råd: Kør bil når du kører bil - sådan gør du:

 • Forbered turen og kør i god tid:

  Få fixet, hvad der skal fixes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

 • Drop mobilen:

  Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

 • Fokusér på trafikken:

  Hvis dine tanker begynder at vandre, så mind dig selv om, at du kører bil og koncentrer dig om de ting, der sker i trafikken. Har du passagerer med, så kig forsat på trafikken, mens du taler med dem.

 • Hold ind til siden:

  Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting - eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, når det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

 • Få hjælp af din medpassager:

  Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. Eksempelvis skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

Fakta:
 

283 personer dræbt i uopmærksomhedsulykker i trafikken i perioden 2011 – 2015 (kilde: Vejdirektoratet):

 • Nordjylland: 27

 • Østjylland: 31

 • Midt- og Vestjylland: 52

 • Sydøstjylland: 30

 • Syd- og Sønderjylland: 25

 • Fyn: 24

 • Sydsjælland- og Lolland-Falster: 21

 • Midt- og Vestsjælland: 31

 • Københavns Vestegn: 9

 • København: 12

 • Nordsjælland: 18

 • Bornholm: 3

Dato: 13. september 2017

Senest opdateret:

13. september 2017