You are here

- Man kan spørge om alt

Af dole
  • Mille Kjærlund Konrad Pedersen er i gang med at lave en stor portion sovs.

    Mille Kjærlund Konrad Pedersen er i gang med at lave en stor portion sovs.

  • Nikita Olsen arbejder i det kolde køkken, hvor hun blandt andet smører sandwich.

    Nikita Olsen arbejder i det kolde køkken, hvor hun blandt andet smører sandwich.

  • Køkkenet på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten er en stor arbejdsplads.

    Køkkenet på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten er en stor arbejdsplads.

Den jydske Haandværkerskole i Hadsten samarbejder med folkeskolerne og byder eleverne indenfor i køkkenet i forbindelse med Den åbne skole. Tag med Nikita og Mille på job.

23 ansatte i køkkenet på Den jydske Haandværkerskole (DjH) sørger dagligt for at lave 1300-1400 kuverter til eleverne, de ansatte og de personer, der er på efteruddannelse på skolen.
Flemming Christiansen er kok og køkkenchef på DjH, og han giver et fast håndtryk til de to udsendte elever fra 10. klasses sundhedslinjen på Hadsten Skole. Det er 17-årige Nikita Olsen fra Granslev og 16-årige Mille Kjærlund Konrad Pedersen fra Hinnerup.
- Hos os får de hænderne op ad lommen, og de keder sig ikke. Vi har planlagt deres besøg, så de både kommer i det kolde og det varme køkken. Og de når også kort omkring vores bager. Vi kobler dem med vores cater-elever, så de hele tiden har en, de kan spørge. Jeg fortæller dem også lidt om mit arbejde. Eksempelvis at man som kok og køkkenchef også skal skele til sit budget og derfor tjekke priser. Sidste år brugte vi 26 ton kartofler. Med den mængde er det vigtigt med en god kilopris, lyder det fra Flemming Christiansen.


Fedt at komme ud

Imens er Nikita i gang med at forberede sandwichs.
- Det er fedt at komme ud og prøve noget andet og ikke bare sidde på en stol. Her kan man spørge om alt, og det er rart. Jeg ved, at jeg efter 10. klasse skal på gymnasiet, men derefter ved jeg ikke, hvad jeg kunne tænke mig. Derfor er det godt at komme ud og prøve lidt forskelligt, siger Nikita.
Ved det varme blus er Mille ved at lave en stor portion sovs. Hun skal bruge kræfter for at piske rundt i den store gryde.
- Jeg kan godt lide at møde andre mennesker og få lov til at lave noget. Og så er jeg madglad, bare det ikke er champignon. Det er sjovt at prøve noget praktisk, så man finder ud af, om man kan lide det eller ej. Jeg skal på social- og sundhedsskolen efter 10. klasse. Den har vi også besøgt, lyder det fra Mille.

Tiden nærmer sig spisetid, så der er travlt i køkkenet, men tonen bliver ikke skærpet af den grund.
- Der skal være en ordentlig tone i mit køkken. Vi skal ikke råbe og være ubehagelige over for hinanden. Folk skal kunne lide at være her, siger Flemming Christiansen.


De går stolte hjem

Sandra Madsen, der er lærer på sundhedslinjen i 10. klasse på Hadsten Skole, glæder sig over det gode samarbejde med DjH.
- Både projektleder Hanne Bisgaard Hansen og køkkenchef Flemming Christiansen har taget virkelig godt imod os. Alle eleverne, der har været med i køkkenet, går stolte hjem med en goodiebag, en DjH-tshirt og trøfler, de selv har lavet. Med dagsbesøget er de en del af en hverdag og de retningslinjer og spilleregler, der er hos dem. De finder ud af, hvad det kræver at samarbejde i køkkenet og hvad arbejdet som kok, cater og bager indebærer. Desuden har de fået afkræftet billedet af det råbende og stressende køkkenmiljø, som de ser på tv i diverse madprogrammer og konkurrencer, hvor man som elev kan være bange for at lave fejl eller bede om hjælp. Via besøget fandt en af eleverne ud af, at hun hellere vil være cater i stedet for ernæringsassistent, fortæller Sandra Madsen.

Flemming Christiansen er også meget tilfreds med aftalen:
- De unge er et friskt pust, og så stiller de nogle gode spørgsmål. Vi har bare så meget, vi gerne vil lære dem, så det kunne være rart at have dem to dage i stedet for en dag.  En af de tidligere elever fra Hadsten Skole var rigtig dygtig. Og hvis hun beslutter, at hun vil være cater, så vil jeg rigtig gerne have hende i lære her.

Dato: 14. maj 2016

Senest opdateret:

01. juli 2020