Nye kulturaftaler løfter kulturen i hele landet

Kunst og kultur under åben himmel er en af indsatsområderne i den nye kulturaftale. Her ses et billede fra forestillingen Spådommen om Høj Stene. Foto: Jesper Michelsen

I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge.

Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturminister Joy Mogensen har underskrevet.

Steen Thomasen fra Kulturregion Kulturring Østjylland – og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune - siger:
- Som formand for Regionsbestyrelsen for Kulturring Østjylland glæder det mig utrolig meget, at vi nu har kunnet indgå aftale med kulturministeren om en ny fireårig kulturaftale. En aftale, der løber over fire år, giver os for alvor mulighed for at arbejde i dybden og sikre kvalitet i det kulturelle arbejde i samarbejdet med vores børn og unge.

Favrskov Kommune er en del af Kulturring Østjylland sammen med kommunerne Skanderborg, Odder, Samsø, Hedensted, Syddjurs og Norddjurs.

Centralt i aftalen for Kulturring Østjylland står tre indsatsområder, der til sammen bærer ambitionen om at afprøve og udvikle metoder i samarbejde med fagprofessionelle og med børn og unge i kulturregionen, Kulturring Østjylland. De tre indsatsområder er:

• Kultur og sundhed for børn og unge
  • Kunst og kultur under åben himmel
  • Unges brug af kulturhuse og spillesteder

Fakta om kulturaftalerne:

Kulturaftaler er frivillige, fireårige aftaler, som kulturministeren kan indgå med en kommune eller en gruppe af samarbejdende kommuner. Kommunerne i en aftale udgør en kulturregion. I den kommende fireårige periode har 73 kommuner ønsket at indgå en aftale med kulturministeren. Det er 75 procent af alle kommuner. Fokus i kulturaftalerne er at koordinere en fælles indsats for udvikling af kunst- og kulturlivet, og i de kommende fire år vil initiativerne hovedsageligt være rettet mod børn og unge.

Statens bidrag til udviklingsinitiativerne er 20,1 mio. kr. årligt i 2021-24 fra ’Puljen til kultur i hele landet’, som kommer fra udlodningsmidlerne. Sammen med kulturregionernes samlede egenfinansiering på 27,8 mio. kr. i 2021 udgør de den økonomiske ramme for kulturaftalerne.

Læs kulturaftalen for Kulturregion Kulturring Østjylland.

Dato: 12. februar 2021

12. februar 2021