Realdania støtter Thorsø-renovering med millioner

Favrskov har søgt og fået 4,8 mio. kr. fra Realdania til at tænke klimamæssig bæredygtighed ind i renoveringen af Tungelundskolen i Thorsø.

Klimamæssig bæredygtighed i byggeri handler blandt andet om at reducere drivhusgasser ved at bruge de rigtige materialer og energiløsninger og ved at genanvende så mange byggematerialer som muligt. Det får Favrskov Kommune en chance for at blive klogere på og helt konkret føre ud i livet med millionbevillingen på 4,8 mio. kr. fra Realdania.

Tungelundskolen står over for en større renovering, hvor nedslidte undervisningslokaler skal nytænkes, og nogle af de overflødige kvadratmeter skal fjernes.

Borgmester Nils Borring glæder sig over, at ombygningen af Tungelundskolen i Thorsø er et af de projekter, der får støttekroner fra Realdania.

- Hvert år bruger vi mange penge på at holde vores bygninger ved lige, så de fortsat kan udgøre en god ramme for den service, som vi yder over for borgerne. Vi vil gerne blive endnu dygtigere til at tænke bæredygtighed ind i vores bygningsrenoveringer. Med millionbevillingen fra Realdania kan vi gennemføre en fremtidssikret renovering af Tungelundskolen til glæde for borgerne i Thorsø, og samtidig kan vi opnå vigtig viden i vores organisation, som vi kan anvende ved fremtidige renoveringsopgaver. Jeg glæder mig meget til at følge arbejdet med renoveringen af Tungelundskolen, lyder det fra Nils Borring.

Birgit Liin, formand for Børne- og Skoleudvalget og også formand for byggeprogramudvalget på Tungelundskolen, ser store muligheder i, at Favrskov Kommune bliver endnu skarpere på bæredygtighed og grøn omstilling i forhold til bygningsmassen:

- Vi kan lære en masse om bæredygtige løsninger, materialevalg og styring af ombygningsprocesser af de tilknyttede eksperter. Den læring skal vi have ud i vores organisation, så vi på sigt kan tænke det ind i både ombygninger og nybyggeri. Så jeg er meget tilfreds med, at vi har søgt og er blevet udvalgt. Det bliver spændende at se, hvad det kan blive til på Tungelundskolen.

Med ansøgningen til Realdania signalerer Favrskov Kommune også, at den gerne vil have endnu mere fokus på klimaet og den grønne omstilling i byggeriet, forklarer Michael Ertmann, afdelingsleder i Ejendomscentret:

- Vi vil gerne tænke bæredygtighed ind i vores renoveringsprojekter, da vi har mange af dem. Det er i den sammenhæng, vi blev opmærksomme på puljen. Bæredygtighed er absolut ikke kun aktuelt i nybyggeri. Nu får vi chancen for at skrue et projekt sammen, hvor rådgiverne – altså ingeniører og arkitekter – giver deres bud på fremtidssikrede løsninger i renoveringen af Tungelundskolen.

Michael Ertmann understreger, at Favrskov Kommune samtidig får brugbar viden om klimamæssig bæredygtighed, og det kan omsættes i kommende opgaver og byggerier.

- Alle snakker om bæredygtigt byggeri, uden at det er helt klart, hvad begrebet indeholder. Bæredygtighed kan både dreje sig om at genanvende byggematerialerne, have fokus på hurtig byggetid, grøn energi og at holde tagvandet på egen grund, så man undgår oversvømmelser andre steder. Det har vi nu chancen for at blive endnu klogere på, så vi får valgt de bedste løsninger både for elever og medarbejdere på skolen, men også for klimaet, siger Michael Ertmann.

Realdania har en pulje på 45 mio. kr. til indsatsen ’Sammen om bæredygtigt byggeri’, som blev præsenteret i foråret i forbindelse med Covid-19-krisen. 11 kommuner får i denne omgang støtte til at prioritere grønne og bæredygtige valg i deres byggerier – projektet i Thorsø er et af de 11 projekter.

Byrådet har afsat 45 mio. kr. til moderniseringen og arealoptimeringen af Tungelundskolen. Efter planen skal arbejdet foregå fra september 2021 til januar 2024. Optimeringen af arealet betyder, at cirka 1.750 overflødige kvadratmeter skal fjernes.

Se helhedsplanen for ombygningen

Byrådet har også bæredygtighed på dagsordenen. Byrådet holder 3. november 2020 konferencen ”Grønne Partnerskaber: Favrskov og FN’s Verdensmål”. Byrådet samler her store dele af det lokale erhvervsliv, landbruget og Dansk Byggeri for at drøfte en række aktuelle emner, herunder bæredygtigt byggeri.
Connie Hedegaard, bestyrelsesformand i Concito og tidligere EU-kommissær og minister, er blandt oplægsholderne. På grund af corona-situationen kan kun 50 personer deltage i konferencen, der derfor også streames online.

Dato: 05. oktober 2020

05. oktober 2020