Rejsende i at vaske hænder

Sygeplejerske Ditte Seneca Kristensen har i de sidste par måneder besøgt skoler, daginstitutioner og dagplejere for at sætte fokus på det at vaske hænder.

Nationale og internationale studier viser, at den nemmeste og mest effektive måde at holde sig selv sygdomsfri på er at vaske hænder. Det vigtige er så at huske at gøre det, og her kommer Ditte Seneca Kristensen ind i billedet.

I Social og Sundhed har hun over et par måneder sat fokus på håndhygiejne ved at møde børn og unge i hele kommunen.
- Det er selvfølgelig vigtigt, at de vasker hænder, men de skal også gerne vide, hvorfor det er vigtigt, så de får noget at vide om bakterier og smitte. Derfor har jeg tilbudt skoleklasserne et par lektioner, og heldigvis har rigtig mange af dem taget imod tilbuddet. Børnene har været meget engagerede i undervisningen og taget godt imod emnet, siger Ditte Seneca Kristensen.

Det er blevet til en snak om gode og dårlige bakterier, og hvad bakterierne gør ved os, hvis vi ikke vasker hænder.
- Og vi har øvet at vaske hænder, for det kan faktisk godt være svært. Hænder skal være våde, for at sæben virker, og de skal ikke vaske den for hurtigt af. De skal nå omkring alle fingre og oversiden af hånden, og så skal det hele skylles af igen. Det er svært for nogle børn, så det er også en god ide, at de øver sig derhjemme. Jeg har også været omkring dagplejen og daginstitutionerne, for det er vigtigt, at børnene lærer det tidligt og tager de gode vaner med sig videre, understreger Ditte Seneca Kristensen.

Til at fremme budskabet og tiltrække børnenes opmærksomhed har hun haft plakater, skilte og klistermærker med rundt. Benny Baktus optræder som den ”farlige” bakterie og håbet er, at han ser ulækker nok ud til, at budskabet om at vaske hænder går rent ind. Det samme har snakken om toiletvaner og skoletoiletterne også gjort.
- De fleste ved godt, hvordan et lækkert toilet ser ud, og hvad de selv skal gøre for at holde det lækkert. Men det sker bare ikke alle steder, så det er faktisk et reelt problem, at det nogle gange er så ulækkert, at børnene ikke bruger toiletterne. I den forbindelse har vi også lavet en plakat målrettet udskolingen, hvor telefonen på et toilet selvfølgelig er blikfanget, da de ældste elever har den med sig overalt. Hvad samler den mon ikke af bakterier, lyder det fra Ditte Seneca Kristensen.

Kampagnematerialet med Benny Baktus og toilettelefonen til udskolingseleverne hænger fremme til og med uge 6.

Dato: 21. december 2017

21. december 2017