Seje damer kvitter smøgerne

Dinna og Karen har lagt smøgerne på hylden og får god hjælp fra rygestoprådgiveren i Favrskov.

- Nu siger vi fandme nej. Nej til smøgerne!

Der er overbevisning bag Dinna og Karens ord. De har valgt at gå på rygestop-kursus, og begge kvinder er kommet godt i gang med projektet. Derfor er de også sikre på, at det nok skal lykkes for dem at nå hele vejen i mål.

- Det er allerede meget bedre, siger Dinna, og Karen nikker og bider lidt i plasticcigaretten med nikotin.

Plastre, sugetabletter og inhalator hjælper de to kvinder, der hører til en sårbar gruppe af borgere, igennem afvænningsperioden.

Det er først og fremmest af helbredsmæssige grunde, at de har valgt at kvitte cigaretterne. De vidste godt, at det er farligt at ryge, men denne gang er lægernes budskab om følgerne af rygning gået rent ind.

- Jeg blev godt nok forskrækket, da lægen sagde, at jeg kunne få lunge­syg­dom­men KOL i løbet af de næste ti år. Da jeg kom hjem fra lægen, besluttede jeg mig for at holde op og smed de sidste cigaretter i skraldespanden, siger Dinna, og Karen fortsætter:

- Både lægen og på sygehuset har de frarådet mig at ryge, da jeg har KOL. Jeg skal ikke sidde i kørestol med en iltma­ski­ne på døgnet rundt - så hellere stoppe med at ryge.

Favrskov Kommune har afsat en pulje, der skal bruges til at give borgerne gratis erstatningsprodukter i de første uger af deres rygeafvænning, og den mulighed har Dinna og Karen gjort brug af.

Det er rygestoprådgiver Marlene Gunder­sen, der hjælper Dinna og Karen med rygestoppet. Hun

følger begge kvinder med fem samtaler i løbet af de første otte uger, idet chancen for succes er meget større ved et længere afvænningsforløb.

Karen og Dinna er klar over, at det kan blive nødvendigt at købe erstatningsprodukterne selv i en periode, men det gør ikke noget, for på den lange bane, kan de spare rigtig mange penge. Før røg de 15-20 cigaretter om dagen, og besparelsen derfra skal blandt andet bruges til at fejre rygestoppet og forkæle sig selv lidt.

- Jeg har aftalt med min bostøtte, at jeg inviterer hende med ud at spise et godt sted, hvis jeg stadig er røgfri 26. april. Og det er jeg da - jeg skal aldrig mere have en smøg, siger Karen.

Dinna har også planer om at fejre rygestoppet.

- Jeg har planlagt en biograftur sammen med min mand.

Der er gratis rygestoprådgivning i Favrskov Kommune – læs mere her.

Dato: 13. april 2018

13. april 2018