You are here

STU-elever veksler praktikker til job

  • Marc

    Et godt praktikophold blev vekslet til et flexjob i Rema 1000 for Marc. En af hans opgaver er nu at sørge for, at montrerne altid er fyldt op og ser ordentlige ud.

Marc fra Hadsten har efter et vellykket praktikophold fået arbejde i byens Rema 1000-butik. Det har flere andre elever fra STU også prøvet, og en af årsagerne er, at de unge får tildelt klare områder, som de bliver personligt ansvarlige for.

På STU i Hadsten bruges der mange kræfter på at hjælpe eleverne videre fra skoletiden til en god fremtid. STU står for Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, og det er en treårig ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Et arbejde står øverst på ønskesedlen hos de unge, og derfor er brug af praktik en vigtig ingrediens i STU-forløbet. En praktik giver de unge mulighed for at prøve kræfter med forskellige typer arbejde, så de ved inden for hvilket område, de vil have muligheder for at kunne få et job. Samtidig er praktikforløb en mulighed for arbejdsgivere til at finde ud af, hvad den enkelte elev formår og kan klare af opgaver, og gode praktikforløb munder nogle gange ud i et fast job efter praktikken.

Det er sket flere gange i Rema 1000 i Hadsten, der åbnede i oktober 2015. I øjeblikket har butikken en praktikant, men den har også to faste medarbejdere, der begge har en fortid som STU-praktikanter. Købmand Claus Bonde Pedersen mener, at STU-eleverne har lige så meget ret til et arbejde som alle andre, og selv om butiksdrift er en kompleks størrelse, så involverer den også masser af simple opgaver, som de unge godt kan varetage.

En af de udfordrede unge, der har succes med at klare nogle af de mange opgaver i butikken i Hadsten, er Marc. Han har været fastansat i et flexjob i butikken siden april 2016 efter et praktikforløb, der viste, at det lige var ham, der var brug for. Han er nu en betroet medarbejder, der er ansvarlig for frostafdelingen, når købmanden ikke er i butikken.

- Det er vigtigt, at der altid er fyldt op, pointerer Marc, da han lige genopfylder frostmontren med tilbudsvarer inden fyraften.

Han hænger sig ikke i, at uret sniger sig over lukketid, for han har jo ansvaret for, at frostafdelingen er i orden. Og han hjælper også gerne i en af de andre afdelinger, lige som han også gerne tager nogle ekstra timer, når der er særligt travlt i butikken.

- Jeg kan jo bare holde fri en anden dag, siger Marc.

Han trives i jobbet og er glad for at have et arbejde og tjene sine egne penge. Han har også lige fået en ny lejlighed midt i Hadsten, og med arbejde, god lejlighed og løn er der plads til at drømme om fremtiden.

Marc er ikke alene om at have et flexjob i Rema. Det samme har en tidligere skolekammerat fra STU, og derudover er yderligere to kolleger i butikken i flexjob. Jobbene er nøje afstemt efter medarbejderne, og ifølge købmand Claus Bonde Pedersen er det en model, der fungerer. Når han har STU-elever i praktik bruges praktikperioden til at finde de opgaver, der passer til den enkelte elev. Opskriften på succes handler om at afgrænse opgaven, give en ordentlig instruktion og efterfølgende overlade ansvaret til den unge. Og især sidstnævnte betyder meget.

- Marc har demonstreret både interesse og evne for frostområdet. Han klarer det fint uden min hjælp, og er jeg ude af butikken, så har han ansvaret for at holde øje med frostmontrerne og fylde op efter behov. For mig handler det om at finde præcis de vedvarende opgaver i butikken, som egner sig til de unge. En del opgaver kræver ikke en fuldtidsansat, og så er det perfekt med en ung på flextid, siger Claus Bonde Pedersen.

Rema 1000 i Hadsten har aktuelt 52 medarbejdere, og de gode erfaringer med STU-praktikanter betyder, at købmanden også i fremtiden vil ansætte unge efter STU-forløbet. Han sætter stor pris på sine flex-medarbejdere, der er stabile, gode medarbejdere, som er engagerede i deres arbejde. De øvrige medarbejdere orienteres om mulige skånehensyn, men derudover arbejder alle på lige fod med deres forskellige opgaver.

Dato: 01. marts 2018

Senest opdateret:

01. marts 2018