You are here

Test røgalarmer og pas på håndspritten

I morgen, 1. december 2020, er det nordisk røgalarmdag - husk at teste dine røgalarmer, inden du tænder julelysene, lyder rådet fra Beredskab og Sikkerhed.

Årets kolde måneder er højsæson for brand i private hjem. Dine røgalarmer skal kunne advare dig, hvis uheldet er ude. Det er vigtigt at tjekke, at røgalarmerne i dit hjem virker. Den fælles nordiske røgalarmdag 1. december minder os alle om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer. 

Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Derfor skal du jævnligt tjekke, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte og at udløbsdatoen ikke er overskredet. Nogle røgalarmer har en lille knap, du skal trykke på for at teste alarmen. Når du trykker, hyler alarmen. Andre alarmer reagerer på røg eller damp, eksempelvis fra kogende vand. Alarmen bør hyle efter ganske kort tid. Og så er der de alarmer, der selv bipper med mellemrum, når batteriet er ved at være tomt – andre alarmer giver et lille rødt blink, så længe der er batteri på røgalarmen.

Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen kan reduceres ved at følge et par enkle råd: 

  • Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. 
     
  • December er en hyggelig måned med levende lys og familiesamvær. Men i år er der kommet en ny brændbar bekendt med i samværet: Håndsprit - som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys. 

 

Læs mere om røgalarmer   

Læs mere om levende lys     

 

Fakta:

Knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet. Brandvæsenerne i DK rykker årligt ud ca. 3.900 gange til brand i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne. Der opstår årligt omkring 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at håndtere uden at tilkalde brandvæsenet. Mange, der har oplevet en brand i deres hjem, siger, at branden skyldtes brug af levende lys, herunder i juletræet eller en juledekoration. Hele 75 procent af danskerne har røgalarmer opsat i deres hjem – hvis du er blandt de 25 procent., der ikke har opsat en røgalarm, kan du gøre det nu og få et mere trygt hjem.

 

Dato: 30. november 2020

Senest opdateret:

30. november 2020