Det kræver øvelse at være kreativ

31.08.2021

Opvarmningen til at sætte fuld gang i de kreative makerspaces på syv Favrskov-skoler er i fuld gang.

Senest har rektor fra Designskolen Kolding været forbi med et oplæg.

Makerspaces har fokus på den kreative, digitale designundervisning for elever på 4.-6. klasse, hvor spørgsmål er mere væsentlige end svar, og det mere drejer sig om undre-visning end undervisning. Men hvordan får man så lige eleverne til at blive mere kreative?

Det er der ikke noget quick-fix til, lød det fra Lene Tanggaard, der er rektor på Designskolen Kolding. Hun kiggede forbi Præstemarkskolen i Søften med et oplæg om kreativitet, og med på en lytter var lærerne på 4. årgang på de deltagende skoler. Blandt dem er også nogle makervejledere, der på hver skole skal bakke op om lærerne.

Lene Tanggaard sagde blandt andet:

Det kræver øvelse at være kreativ, og det tager tid, så det er godt, I har fire år til det her. I skal få eleverne til at tro på deres egen kreative identitet, og I skal alle være nysgerrige på verden. Det handler om at slippe kontrollen og skabe plads til spørgsmål, fejl og kritik. Og eleverne skal ikke bare tænke ud af boksen. De skal tænke på kanten af boksen, for den enkelte skal kende sit fundament og vide, hvem man selv er, før idéerne tager fart. Og husk så at være inkluderende. I skal ikke vide, hvem der er kreative, men i stedet skabe rum for kreativiteten. 

  • Par der går tur i en skov
  • Trækstien ved Ulstrup
  • Par der går tur i en skov
  • Viser et hegn i skel
  • Gudenåen i solopgang

Skolernes makerspaces er nu delvis indrettet, så eleverne på 4. årgang kan undervises i de kommende måneder. Allerede i næste uge får skolerne også besøg, når repræsentanter fra VILLUM FONDEN kigger forbi fem af skolerne for at se, hvordan skolerne på forskellig vis har udnyttet fondsmidlerne. Fonden har givet 5,6 mio. kr. til at indrette makerspaces på syv skoler i Favrskov. De første ugers undervisningsforløb følges op med besøg af evalueringskonsulenter umiddelbart før efterårsferien.