Det skal være tryggere for mennesker med demens at komme fra A til B


Mennesker med demens bliver i høj grad isoleret i eget hjem, når de har fået demensdiagnosen. I denne uge er det den nationale demensuge, hvor der bliver sat fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at komme ud fra hjemmet. DSB bakker op om indsatsen, siger kundechef Charlotte Kjærulff fra DSB.
Over hele landet bliver der i Demensugen, uge 19, lavet arrangementer med fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at bevæge sig rundt i samfundet. I den forbindelse bliver der også kastet lys over det nationale demenssymbol, Håndsrækningen, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark lancerede i 2021. Favrskov Kommune bakker også op om demensugen.
- Med årets demensuge markerer vi, at det skal være trygt at komme fra A til B, når man lever med demens. Og det gør vi i samarbejde med mange af landets største trafikselskaber. Demens er stadig tabubelagt, og hvis man ikke kender til demens, kan det afføde berøringsangst. Det vil vi gerne være med til at gøre noget ved, og vi kan som samfund gøre en stor forskel for mennesker med demens, hvis vi blot er lidt ekstra tålmodige, siger Lone Harlev, der er sekretariatsleder hos Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
83 procent af mennesker med demens deltager i færre sociale aktiviteter og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens, viser tal fra rapporten ’Bedre hjælp til mennesker med demens’ fra 2020. En af årsagerne til dette er besværet med at komme fra A til B. Hos DSB og en lang række af landets andre transportselskaber vil man gerne hjælpe til med at ændre på dette.
- Hos DSB skal der være plads til alle på rejsen. Det gælder også de kunder, der måtte have demens. Derfor vil vi sørge for, at vores personale kender symbolet og ved, hvad de skal gøre, hvis de møder et menneske med demens, der kan have brug for ekstra hjælp og opmærksomhed, siger Charlotte Kjærulff, der er kundechef i DSB.
Transportsektoren skal kende til demens og demenssymbolet
Det er sjette år i træk, at Demensugen bliver afholdt. Sidste år var der aktiviteter i 84 procent af landets kommuner, da der i Demensugen var fokus på at udbrede kendskabet til demenssymbolet i detailbranchen. I år er der også stor opbakning med aktiviteter over hele landet.
Rigtig mange af landets transportselskaber bakker op og bruger deres platforme til at sætte fokus på demens og demenssymbolet overfor både ansatte og kunder. Frivillige og demensfaglige kommer i Demensugen til at være til stede på stationer, busstoppesteder og bytorve med informationsmateriale og forskellige happenings. I Favrskov Kommune er det i uge 19 muligt at finde demenskonsulenterne i gadebilledet i Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup.
- Helt overordnet er vi jo enormt glade for, at vi er så mange i det her land, der sammen gerne vil gøre en forskel for mennesker med demens. Det er fantastisk, at transportselskaberne bakker op, og det er fantastisk, at de frivillige og demensfaglige i kommunerne har gang i så mange spændende aktiviteter og dagsordener, siger Lone Harlev.
Man kan hjælpe mennesker med demens ved at huske demenssymbolet og de tre handleråd.
- Tag kontakt – smil og vær imødekommende
- Tal tydeligt – stil et spørgsmål ad gangen
- Vær tålmodig – sæt tempoet ned og hjælp gerne på vej
Dokumentarserie viser ny side af livet med demens
Som en del af årets indsats har Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark i samarbejde med dokumentaristen Kasper Kiertzner lavet en ny mini-dokumentarserie, der viser, hvordan livet kan være, når man i en tidlig alder har fået demens. Serien følger Karin, der lever med demens. Hun har en mission om at flere danskere skal kende til demens. I løbet af serien får hun selskab af andre mennesker med demens og flere kendte danskere. Serien bliver bragt på demensvenligt.dk og første afsnit udkommer i denne uge.
Fakta:
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark
- Har eksisteret siden 2017
- Arbejder for ’Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’
- Er finansieret af midler fra Socialstyrelsen
- Består af 10 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, Demenskoordinatorer i Danmark, Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Faglige Seniorer, FOA, Danske Professionshøjskoler, Socialpædagogerne, Pårørende i Danmark og Ældre Sagen
Demenssymbolet
- Symbolet bæres af mennesker med demens og viser en håndsrækning
- Symbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens
- Symbolet blev lanceret i 2021 under Demensugen
- Der er ca. 4.000 mennesker med demens, der aktivt bruger symbolet
- 24 procent af danskerne genkender symbolet
Trafikselskaber, der bakker op om indsatsen
- Sydtrafik
- Midttrafik
- Movia
- Arriva
- DSB
- Midttrafik
- Molslinjen
- Fynbus
- Nordjyllands Trafikselskab
- Lokaltog
- Dansk Persontransport (brancheorganisationen)
- Odense Letbane
- Banedanmark
- Midtjyske Jernbaner