- Drengene fik en øretæve, hvis ikke de sad stille

14.11.2022
100-årig borger fortæller om sine erfaringer med tandlægen.
Tandplejer giver gode råd til ældre medborgere
Tandbørster og andre gode hjælpemidler fra tandplejen.

Tandplejer Annemette Linde har været forbi et hold aktivitetsdamer i InSide i Hammel for at snakke om tandsundhed og mulighederne i omsorgstandplejen. Med sig derfra fik hun minder og erfaringer med tandpleje i gamle dage.

- Jeg børstede ikke tænder, da jeg var barn, og tandpasta kendte vi ikke. Men da jeg var omkring 15 år, tog min mor mig med ind til en tandlæge i Randers, for hun ville gerne, at jeg skulle passe på mine tænder. Jeg rystede af skræk, men jeg har gået til tandlæge siden, fortæller 100-årige Ellen Leth, der bor i Hammel.

 

Det har været godt givet ud, for hun har kun et par enkelte implantater. Tandplejer Annemette Linde spørger til andre erfaringer med tandpleje og tandlæger. Og damerne fortæller:
- Drengene fik en øretæve, hvis ikke de sad stille, så de kom altid grædende ud. Og når vi piger så kom, fik vi at vide, at vi var søde. Det var altså ikke særligt pædagogisk.
- Det gjorde pokkers ondt, så det har aldrig været noget, jeg har glædet mig til.
- Vi brugte håndsæbe til at børste vores tænder med.
- Mine forældre havde ikke råd til, at vi gik til tandlæge.

Annemette Linde lytter til historierne og byder ind:
- Der er heldigvis sket meget med tandplejen og ikke mindst den kommunale tandpleje i Danmark. Meget ny viden er kommet til og i stedet for bare at hive tænder ud, så tænker vi i forebyggelse. Vi har også en pædagogisk og omsorgsfuld tilgang til både børn og voksne.
Hun fortæller om den daglige tandpleje, både hvis man har egne tænder eller protese. Hun kommer omkring mundtørhed, tandbørster, tandsten og hvordan man bedst renser en protese med håndsæbe.

Hun nævner også omsorgstandplejen, som man kan visiteres til, hvis man ikke længere kan komme til den almindelige tandlæge.
- Omsorgstandlægen tilbyder forebyggende og behandlende tandpleje, og man skal kontakte kommunens visitation for at blive visiteret til tilbuddet, forklarer Annemette Linde.
Det har Ellen Leth endnu ikke brug for. Hun bliver kørt til egen tandlæge.
- Min gamle tandlæge sagde på et tidspunkt, at nu kunne han følge mig til, jeg blev 90 år. Men så holdt han selv, så derfor er jeg blevet nødt til at finde en ny tandlæge, og det skal man lige vænne sig til. Men jeg går regelmæssigt, og jeg bruger også tandstikker og nogle gange også tandtråd, lyder det fra Ellen Leth.

Læs mere om omsorgstandplejen.