En god smagsprøve i Ry

09.12.2021
Borgere kigger på huse
Fællesspisning i et bofællesskab i Ry
Bofællesskab med kig til fælleshus og værksteder

Der er efterspørgsmål på boliger med fællesskab som Balancen i Ry. En række borgere fra Favrskov har sammen med repræsentanter fra kommunen været på inspirationstur i Ry.

Er der et liv efter parcelhusårene, og hvor skal det i givet fald udfolde sig? Det kunne være i en mindre bolig i en bebyggelse, hvor der også er fælleshus, værksteder, orangeri og vaskeri. Flere og flere efterspørger den mulighed, da den boform også kan være med til at forebygge ensomhed og indeholder et værdifuldt fællesskab.

Sidste år afholdt Favrskov Kommune et møde om boliger med fællesskab, og der var stor interesse for emnet. Kommunen kan ikke bygge boligerne, men sørge for, at boformen er tænkt ind i kommune- og lokalplaner. Og så kan kommunen skabe bro mellem interesserede borgere på den ene side og bygherrer, eksperter, investeringsselskaber, arkitekter og andre fagpersoner på den anden side.
 

Den nylige udflugt til bofællesskabet Balancen i Ry skal ses i det lys. Balancen består af 33 boliger, fælleshus, værksteder, vaskeri og orangeri, tegnet af Tegnestuen Vandkunsten. Arkitekt Emma Hansson gav en indflyvning til stedet og fortalte om tankerne bag. Fem beboere valgte derefter at åbne deres hjem op, så Favrskov-deltagerne, iført blå futter, kunne kigge inden for i huse på 55, 75 og 100 kvadratmeter. Det blev til mange spørgsmål og snakke om livsvalg, prioriteringer, økonomi og fællesskab.
- Vi søgte fællesskabet, en lejebolig og ingen vedligeholdelse. Det er som en mindre landsby med et forpligtende fællesskab, og vi betragter det som et smørhul, hvor vi får det optimale ud af dagene. Her er mange ressourcer, og der er altid nogen, der ved noget om noget, lød det blandt andet fra beboerne i husene.

Bodil Kjærgaard fra Foldby er taget med på turen, hvor hun er sammen med Anne Knudsen og Kirsten Balle, begge fra Hinnerup.
- Vi er jo nået til det tidspunkt, hvor man naturligt spørger ’Hej, hvad skal vi resten af tiden?’ Og vi skal i hvert fald ikke grave mere i haven. Jeg kan godt se mig selv i sådan et fællesskab. Måske ikke lige nu, men senere. Jeg er nysgerrig, og det har været spændende at opleve, lyder det fra Bodil Kjærgaard.

Anne er også nysgerrig, og hun har sin mand med:
- Vi bor i et stort parcelhus, og det vil vi ikke blive ved med. Så vi vil gerne snart flytte, men boligen og økonomien skal være den rigtige.
Kirsten Balle mistede sin mand i marts i år, og hun vil også gerne af med det store parcelhus og haven.
- Men jeg har hele mit netværk i Hinnerup, så jeg vil ikke flytte fra byen. Så jeg må vente på det rigtige, siger Kirsten Balle.

 

Fakta:

Der skal bygges bro mellem dem, der efterspørger boliger med fællesskab og dem, der kan bygge dem. Favrskov Kommune har derfor oprettet en interesseliste, hvor borgere, der søger en bolig med fællesskab, kan skrive sig op. Listen fungerer som bindeled mellem kommune, borgere og virksomheder, der specialiserer sig i boliger med fællesskab.

Derudover har kommunen mulighed for at understøtte spirende boligprojekter ved at vejlede i planlægningsarbejdet og tilpasse lokalplaner, så de imødekommer projekter med fokus på fællesskab.

Læs mere om boliger med fællesskab og skriv dig på interesselisten. 

Læs mere om Balancen og arkitektfirmaet Vandkunsten

Tre borgere snakker sammen i bofællesskab
Borgere besøger beboer i et bofællesskab i Ry