Favrskov sætter fokus på lungesundhed

03.11.2022

To ud af tre danskere overser symptomer på lungesygdom. Det er der mulighed for at gøre noget ved 16. november 2022, hvor der er national lungedag, og Favrskov Kommune byder indenfor til et gratis arrangement, hvor alle kan blive klogere på deres egen lungesundhed.

Omkring 700.000 danskere lever med en lungesygdom, men alt for mange ved det ikke. De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL. Lige nu er Lungeforeningen aktive på sociale medier med kampagnen ’Hiv, Host, Hvæs’, der opfordrer folk til at få et tjek hos lægen, hvis de over længere tid hoster eller hiver efter vejret.

Onsdag 16. november 2022 får alle chancen for at følge op på det budskab og kigge forbi Favrskov Sundhedscenter, Hovvej 76 i Hadsten, hvor der fra kl. 14.30-16.30 er gang i forskellige inspirationsstande for at markere den nationale lungedag.

Det er eksempelvis muligt at få målt lungefunktionen (en test, der på ti minutter viser, om din lungefunktion er normal eller nedsat), få en kuliltemåling (kulilte opstår ved forbrænding af cigaretter, så hjerne, hjerte, lunger og muskler har mindre ilt til rådighed) og info om gratis rygestoptilbud, blive klogere på lungesygdommen KOL og hente inspiration til lungetræning. Favrskov Lungekor dukker også op, og alle må gerne synge med.

Rikke Randrup Skåning, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Favrskov Kommune, glæder sig over tilbuddet med lungedagen i Favrskov Kommune.

- Det er rigtig godt, at vi bakker op om sådan en national lungedag, da det er en god anledning til at sætte fokus på både lungesundhed og lungesygdomme. Jeg håber, at rigtig mange borgere kigger forbi, da de kan være med til at gøre noget godt for deres egen sundhed, siger Rikke Randrup Skåning.

Christina Rubæk Amstrup, leder af Afdeling for Sundhedsfremme og Forebyggelse, understreger, at lungedagen også kan være med til at sprede budskabet om forebyggelse:

- Det handler netop også meget om forebyggelse, da mange lungesygdomme kan behandles. Medicin og en ændret livsstil kan hjælpe borgeren til at få det meget bedre og bremse sygdommen. Den viden er vigtig at komme ud med, så man ikke bare finder sig i tingenes tilstand og tilskriver den besværede vejrtrækning dårlig form eller alderen.

 

Program for lungedagen i Favrskov Sundhedscenter, Hadsten:

  • Kl. 14.30: Lungedagen og inspirationsstandene åbner
  • Kl. 15-15.15: Favrskov lungekor synger
  • Kl. 15.15-16: Fortsat aktivitet i inspirationsstandene
  • Kl. 16-16.15: Favrskov Lungekor synger
  • Kl. 16.30: Tak for i dag

Under hele arrangementet er der mulighed for at få en kop kaffe, the, vand og et stykke lungekage. Det er gratis at deltage, og det kræver ingen tilmelding.