Genbrugstanken sætter gang i kreativiteten

27.04.2023
Lærer Janne Thøger Morsbøl syr genbrugstøj
Sykursus med genbrugstøj i Cafe Snakbar i Hadsten
Sykursus med genbrugstøj i Cafe Snakbar i Hadsten

I forbindelse med klimaugerne har iværksætter og lærer Stine Højland, der står bag virksomheden Atter, været forbi Café Snakbar i Hadsten og sat gang i symaskinerne. Folkeskolelærer Janne Thøger Morsbøl var en af deltagerne.

For nogle år siden besluttede Stine Højland, at det skulle være slut med at købe nyt tøj, og hun begyndte at sy tøj ud af sengetøj og duge fra genbrugsbutikken. Hun begyndte med simple mønstre, for det vigtigste var at komme i gang.
- Jeg er utålmodig, når jeg skal sy, for jeg vil så gerne i mål. Så jeg skar lommer, lynlåse, kraver og andet svært fra, så jeg kunne fuldføre noget. Og derfra har det taget fart. Nu laver jeg eksempelvis bukser med lommer. Så jeg er i rivende udvikling, siger Stine med et stort smil.

Flere deltagere er dukket op til den gratis workshop, som Favrskov Bibliotekerne står bag sammen med Klima Favrskov. Som Ulrikke Baadsgaard Pedersen, assistent på Favrskov Bibliotekerne, siger:
- Vi plejer at få folk til at komme til os, men denne gang har vi inviteret os selv ud, og det er et spændende samarbejde med både Klima Favrskov og Café Snakbar. Vi er altid på udkig efter samarbejdspartnere, når det handler om klima og bæredygtighed. I klimaugerne er det helt oplagt at tilbyde sådan en workshop, hvor der er fokus på genbrug, kreativitet og det at sy noget tøj til dig selv.

Stine Højland giver en kort introduktion til sig selv og tankerne bag firmaet Atter. Hun viser mønstre og færdige modeller, og derefter går deltagerne i gang med at finde symaskiner, nåle, sakse, sengetøj og duge frem.

En af dem er Janne Thøger Morsbøl, der er lærer på Østervangskolen i Hadsten. Som lærer i håndværk, design og billedkunst er hun altid på jagt efter inspiration og gode ideer.
- Jeg er vild med genbrugstanken, og den passer også godt ind på skolen, hvor vi ikke har så mange penge til vores værkstedsfag. Jeg opfordrer eleverne til at komme i gang, og det er fantastisk at se deres stolthed, når de har fået noget færdigt, siger Janne Thøger Morsbøl, mens hun går i gang med at finde det rigtige sengetøj til et par bukser.

Det er nogle af de andre deltagere også gået i gang med. Et slidt Marimekko-dynebetræk er ved at forvandle sig til et par farvestrålende sommerbukser, mens en anden har taget et stribet dynebetræk med, der sender tankerne tilbage til 1960’erne. Stine Højland hjælper de forskellige i gang og giver råd og vejledning.

Janne Thøger Morsbøl siger:
- Syfællesskaber er bare så fede. Det er så hyggeligt at være sammen om. Og jeg elsker når noget genbrugt stof indgår i andre sammenhænge og bliver til noget nyt. Så sker der altså noget.

Sykursus med genbrugstøj i Cafe Snakbar i Hadsten
Sykursus med genbrugstøj i Cafe Snakbar i Hadsten
Sykursus med genbrugstøj i Cafe Snakbar i Hadsten