Giver god mening at sætte fokus på ensomhed

15.09.2022
Elever går med i initiativet March mod Ensomhed i Hinnerup
Arrangørerne står sammen med Patrick Cakirli i forbindelse med March mod Ensomhed
Elever og deres lærer fra FGU Østjylland Hadsten-afdelingen

Patrick Cakirli er i fuld gang med March mod Ensomhed ’22, og i dag ankom han til Uhresalen i Hinnerup Bibliotek og Kulturhus. På turen til Favrskov Kommune fik han på de sidste seks kilometer følgeskab af seks elever fra FGU Østjylland, Hadsten-afdelingen og deres lærer Jan Andersen.

- Vi har arbejdet med temaet ensomhed og har blandt andet lavet en undersøgelse blandt vores elever for at finde ud af, hvor mange af dem der føler sig ensomme. I analysen ”Ensomhed i Danmark” føler 12 procent af de 16-29-årige sig ensomme, og blandt hele befolkningen er det otte procent. Hos os føler 22 procent af eleverne sig ensomme, så der er helt sikkert god grund til at sætte fokus på det. I næste uge skal eleverne så skrive en nyhedsartikel om ensomhed og dagens tur, og den artikel skal de bruge til sommerens eksamen, fortæller Jan Andersen.

Camilla Grønbek Grooss er en af FGU-eleverne. Hun husker ensomheden fra sin folkeskoletid:
- Der manglede noget i mit venskab med andre. Selvom jeg var sammen med andre, så følte jeg mig ikke helt hjemme, og jeg blev også udelukket til sidst. Det er først her på FGU, at jeg har fundet mig selv og har mødt nogle mennesker, der kan se det fra min synsvinkel og ikke bare er nedgørende.
Simon Andersen er også FGU-elev. Han tror, at March mod Ensomhed kan gøre en forskel.
- Det hjælper helt sikkert at tale sammen og sætte fokus på ensomhed. Marchen er med til at skabe opmærksomhed, og det er godt. Jeg føler mig egentlig ikke ensom, men jeg har også seks søskende, siger Simon med et stort smil.

Frivillige fra Røde Kors, ÆldreSagen, menighedsplejen i Hinnerup, kommunale ensomhedskoordinatorer og FrivilligCenter Favrskov har sørget for velkomsten i Uhresalen og resten af besøgets program. Ved et af bordene i Uhresalen sidder Patrick Cakirli. Han er tilfreds med dagens tur fra Aarhus til Favrskov og siger, at han fysisk og mentalt er i topform.

- Vi glemte helt at holde pauser, snakken gik, og vi ankom hurtigere end beregnet til Hinnerup. Jeg oplever stor opbakning til marchen i år. Flere uddannelsesinstitutioner vælger at gå med på ruterne, og jeg kan høre, at de netop også tager ensomhed op som et tema. Dermed får marchen og emnet helt sit eget liv, lyder det fra Patrick Cakirli, der drager mod Auning i morgen tidlig kl. 8 fra Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.

Frivillige og andre interesserede opfordres til at snøre vandreskoene, så de kan følge ham på den første del af ruten.

Følg March mod Ensomhed på Facebook