InSides nye vægmaleri kan næsten høres

31.03.2023
Kristian Djuurhus alias Mormor maler vægmaleri i InSide i Hammel
En skitse over vægmaleriet i InSide.
Et vægmaleri på vej

En bouillonterning af Hammel og omegn er i Mormors streg vokset frem på den lange, hvide væg i InSide, hvor kulturhuset møder sundhedscentret. Vægmaleriet i sorte og blå toner afspejler fortid, nutid og fremtid i Hammel.

Kunstneren Mormor – også kendt som Kristian Bruun Djurhuus – har den sidste uges tid været i gang med de store penne med acrylmaling i, og nu er det lange vægmaleri i InSide færdig. Det indeholder et væld af historier, bygninger, dyr, mennesker og mange forskellige genstande.
- Noget peger tilbage, andet er nutiden og noget tredje peger frem. En gruppe børn har på en workshop hjulpet mig med at indfange steder, oplevelser, stemninger og detaljer ved at gå rundt i byen, og så skal jeg også love for, at jeg har fået mange input ved at male i InSide. Mange mennesker er stoppet op og har givet udtryk for, at jeg da skal have den gamle rutebilstation, dommergården og Sparekassen med. En tidligere bager gav også udtryk for, at han havde bagt brød hele sit liv i Hammel, så der skulle da et brød med på væggen. Og det er der nu, fortæller Mormor.

 

Byens sjæl

Han kalder vægmaleriet et kunstværk til både kommunen og Hammel, og han understreger, at folk selv kan digte videre ud fra det, de ser på væggen.
- Det er ikke noget, der er forkert. En 78-årig og en 8-årig vil helt sikkert opleve billedet forskelligt, og det er helt fint. Eksempelvis er der en mand, der henter pizzaer, og han ligner måske lidt H. C. Andersen. Det kan man jo digte videre på. Mange af bygningerne har været fantastiske at male. Eksempelvis Frijsenborg og Fotorama. Vægmaleriet skal gerne vise byens sjæl og er en bouillonterning af Hammel. Der er mange historier blandt folk, og mange kender hinanden. Det er også en gave til sådan et maleri, siger Mormor.

 

Se efter detaljerne

Han har brugt sort farve og to blå nuancer til vægmaleriet, hvor fortovet i front er gennemgående, dernæst kommer midten med alt det, der sker og flere bygninger og symboler i baggrunden. Det giver dybde i billedet, og det er meget bevidst, at han har brugt de afdæmpede farver:
- Der er så mange detaljer i vægmaleriet, så alt for mange farver ville gøre det for uroligt, og man ville ikke opdage alt det, der sker. Det hele er lavet i hånden, og jeg har ikke tegnet noget op med blyant først. Jeg har tegnet direkte på væggen ud fra min skitse. Jeg håber, beskuerne vil genopdage deres by og måske se den på en lidt anden måde. Måske vil de lede efter nogle detaljer, som de ikke har bemærket tidligere. Og jeg kan kun opfordre dem til at kigge op, for det er netop der, vi kan få øje på mange oversete detaljer.

 

Potentiale i gågaden

Han har fået mange positive kommentarer, mens han har malet på vægmaleriet, og han synes, at der er så meget liv i det, at man næsten kan høre byen.
- Jeg har jo også gået rundt i byen for at få inspiration til billedet, og jeg vil lige indskyde et godt råd om at lukke gågaden i Hammel for biler, for den gade har altså et uudnyttet potentiale, lyder det fra Kristian Bruun Djurhuus.

Fakta:
 

Via puljen til Kulturinitiativer har Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune givet 84.000 kr. til projektet med vægmaleriet i InSide. Der er fernisering 14. april 2023 kl. 16 på det færdige værk, og samme dag udstiller eleverne også deres værker fra workshoppen.

Læs mere om Kristian Djuurhus - alias Mormor