Jagt med røde kinder, fællesskab og god mad

19.01.2024
Jagt på Tungelundskolen
Jagt på Tungelundskolen
Jagt på Tungelundskolen

5. årgang på Tungelundskolen i Thorsø har været på jagt sammen med en flok jægere og hunde. De lærte om jagtens regler og tog del i den efterfølgende madlavning. – De var superkoncentrerede, og vi har haft en fantastisk dag sammen, siger deres lærer Jack Thrue. 

De orange veste og kasketter er klar på bordet ved siden af morgenmaden, som eleverne er i gang med. Rundt om ved bordene sidder jægerne sammen med eleverne. Jack Thrue, der er lærer på 5. årgang, har været med sin far på jagt, siden han var ni år. Han har taget initiativ til denne årgangsdag, og forældrene til en dreng i klassen har stillet deres jord til rådighed for jagten.
- Vi havde flere emner oppe at vende for vores årgangsdag, og valget faldt på jagt. Mange har den opfattelse, at det med jagt bare handler om hurtigt at skyde nogle dyr og så komme hjem igen. Men der er så meget mere til det. Jagten skal forberedes, og de lærer noget om etik, moral og traditioner. De ved, hvornår de skal tage hatten af, være stille og lytte. Og vi har snakket om fællesskabet og oplevelserne i naturen, hvor de skærper deres sanser. Og vi har selvfølgelig snakket om tilgangen med fra jord til bord. De skal ikke selv skyde, men går i små grupper sammen med en jæger, som de kan spørge om stort og småt, fortæller Jack, mens eleverne tager støvler og varmt tøj på. 

Tre lavtflyvende svaner
Jack har rakt ud til de frivillige jægerne i ’Bliv NaturligVis, der er et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund med støtte fra Nordea-fonden. Det har ikke skortet på opbakning, og flere af de ni jægere har taget deres hunde med. Hundene er i den grad klar til at komme i gang, og første del af jagten foregår i et lille skovområde lige uden for Thorsø. Sne og tåge gør, at det ikke er optimalt jagtvejr.
- Vi skal jage fuglevildt, for vi skal kun skyde i luften, når vi har eleverne med ude. Det kunne være fasaner, snepper eller duer, men vejret er ikke det bedste til jagt, forklarer Jack.
Nogle elever går med jægerne og hundene ind i skoven, mens andre står klar på marken i skovkanten, hvor jægerne er klar til at skyde, hvis en fugl skulle flyve op.
Tre svaner flyver lavt over marken, og en af jægerne forklarer, at knopsvanen er vores nationalfugl, og den må vi ikke skyde. Lyden af nogle gæs i det fjerne kan høres ud over marken, men endnu er der ikke løsnet et skud. Og det bliver der faktisk heller ikke resten af dagen, men heldigvis har Jack lidt på lager, så han har tidligere taget 18 fasaner op af fryseren. 

Give god oplevelse videre
Så den traditionelle jagtparade bliver også gennemført med tændte fakler og jægerne omkring vildtet. En af dem er Lars Mikkelsen fra Malling. Han er reparatør ved Danfoss og har taget fri fra arbejde for at være med.
- Det er et dejligt initiativ at vise eleverne, hvordan sådan en jagt foregår. Jeg elsker at gå på jagt og vil gerne være med til at give den gode oplevelse videre til eleverne. Jeg var selv omkring 16 år, da min onkel spurgte, om jeg ville med på jagt, og så har jeg holdt fast ved det siden. Der er sammenhold, hygge, godt kammeratskab, venskaber og skønne naturoplevelser i jagten. Jeg kan da håbe på, at nogle af eleverne får et jagttegn på sigt. Men det vigtigste er, at de har haft en god oplevelse, og det er absolut ikke en dårlig jagt for mig de gange, hvor vi ikke har skudt nogle dyr, for jeg har været ude i naturen sammen med andre og min hund, og det sætter jeg pris på, lyder det fra Lars Mikkelsen. 

Gryderet til 48 personer
11-årige Signe er sikker på, at hun også gerne vil være jæger engang:
- Det er fedt at være med og se, hvordan det foregår. Jægerne har styr på det, og det er hyggeligt at lave noget andet sammen med klassen. Og så er jeg vild med hundene. Det er også fint at se, hvad vores lærer interesserer sig for i sin fritid, og det finder vi ud af ved at være med. Jeg vil gerne være med til at tilberede dyret, bare jeg ikke skal tage mig af indvoldene.
Hendes klassekammerat Willas har tidligere været med på jagt, da det netop er hans forældre, der har lagt jord til dagens jagt.
- Jeg skal helt sikkert have jagttegn senere. Det er sjovt at være med på jagt, og jeg ved godt, at jeg skal være tålmodig og stille. Og for mig er det helt naturligt, at vi lærer noget om naturen, dyrene og også tilbereder noget mad, vi kan spise, siger Willas, mens han er med til at dele den kage ud, hans mor har bagt til hele årgangen.
Efter vildtparaden står den på madlavning, hvor alle deltager. Fasanernes lår og bryststykker skal skæres ud, og det samme skal en masse grønsager og bacon, så de kan komme i gang med gryderetten. 48 personer laver de mad til, og der bliver næsten spist op.
- Eleverne har været superkoncentrerede, og vi har haft en fantastisk dag sammen. De har fået en god indsigt i, hvad det vil sige at gå på jagt, og de har fået en fælles oplevelse, vi kan snakke om længe, siger Jack Thrue.

Jagt på Tungelundskolen
Jagt på Tungelundskolen
Jagt på Tungelundskolen