- Jeg håber, jeg har sået et frø

05.11.2021

7. klasserne på kommunens skoler er i fuld gang med projektet ’Kloge hænder’, hvor de samarbejder med en virksomhed. På Tungelundskolen har murer Michael Gertsen sat gang i arbejdet med at mure en væg op.

To elever på Tungelundskolen i Thorsø

- Er det her godt nok, Michael, spørger en af eleverne.
- Vil det være fint nok hjemme hos dig selv? Det er altid et godt pejlemærke for det, du laver, lyder svaret fra Michael Gertsen, der er en af ejerne af Michael Gertsens Murerfirma i Thorsø.

Solen giver lidt varme til projektet i skolegården, hvor eleverne fra 7. A på Tungelundskolen prøver kræfter med murerfaget i projektet ’Kloge hænder’, der handler om at styrke elevernes uddannelsesvalg. Medarbejdere
 fra lokale arbejdspladser løser praktiske opgaver med eleverne, der på den måde får et indblik i forskellige fag og dermed inspiration til deres uddannelsesvalg.
Inden byggearbejdet i skolegården har Michael Gertsen været forbi skolen og fortælle mere grundigt om, hvad et byggeri indebærer, og hvor mange forskellige faggrupper der har en rolle i det.

 

Og nu har alle så fået hænderne op af lommen, og de er på skift i fuld gang med at bygge væggen op og bruge forskellige isoleringsmetoder. En af dem er Fie Alma Jensen. Hendes far var også murer.
- I Ry og Aarhus viste han mig bygninger, han havde været med til at bygge, og det gør mig stolt, når vi kører forbi dem i dag. Så tænker jeg på ham. Jeg kan godt lide, at vi laver noget med hænderne, og det er fedt, at skolen viser mig forskellige muligheder, for jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil arbejde med senere hen, lyder det fra Fie.

Hendes klassekammerat Oliver Hougaard Priess holder lige pause i fugearbejdet. Han har en murerske i hånden for første gang, og han er vild med det:
- Det er bare sjovt, og det er spændende at lære noget nyt. Det er slet ikke kedeligt, og det er fedt at bruge hænderne. Det er selvfølgelig også svært, men det er ok. Jeg kunne godt tænke mig at blive håndværker, og nu ved jeg, at det måske godt kunne være murer.

 

Michael Gertsen roser eleverne for at klø på med opgaven. Til spørgsmålet om, hvad lærlinge hos ham skal besidde, svarer han:  
- Viljen er næsten det vigtigste, for har de viljen, så skal de også nok finde ud af det. Selvfølgelig skal de også have et håndelag og den rigtige indstilling, og så skal de lære, hvad kvalitet er. Og vi er selv med til at forme dem, så de bliver dygtige håndværkere. Det er godt at vise faget frem og være med til at inspirere eleverne i forhold til deres uddannelsesvalg. Jeg håber, jeg har sået et frø.

I næste uge deltager eleverne i et online møde, hvor de møder fem lærlinge, der fortæller om deres uddannelse og job. Eleverne har mulighed for at stille dem en masse spørgsmål, og lærlingene kommer fra Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Det er også allerede aftalt, at de to 7. klasser tre gange skal kigge forbi firmaets kommende byggeri på Jernbanegade i Thorsø, hvor de får mulighed for at følge byggeriet og spørge ind til arbejdet.
 

Læs mere om Kloge hænder