- Jeg vil gerne give noget tilbage


For tre år siden var nu 54-årige Jimmi Christian Nielsen ude for en trafikulykke, og han var omkring Korttidsafsnittet på Solhøj til genoptræning. Nu er han tilbage, men denne gang er han afsnittes første frivillige besøgsven. Jeg tror, jeg gør en forskel, siger Jimmi.
Siden trafikulykken for tre år siden har Jimmi Christian Nielsen fra Hammel været førtidspensionist. Han fik god hjælp til sin genoptræning på Korttidsafsnittet (KTA) dengang:
- Derfor opstod idéen med, at jeg gerne vil give noget tilbage til KTA og de borgere, der er indlagt her. Jeg kunne jo se, at flere ikke fik så mange besøg, da de enten ikke havde nogle pårørende, eller måske boede de langt væk. Jeg kan godt lide at snakke med mennesker og har også noget livserfaring, så jeg falder nemt i snak med folk. Vi skulle lige finde en ramme for min tilknytning som frivillig, og det er så blevet via ÆldreSagen.
Kontakten til både KTA og ÆldreSagen blev etableret via aktivitetsmedarbejder Kristina Lindstrøm Nielsen, der glæder sig over, at aftalen er kommet i stand.
Jimmi kigger forbi to timer hver onsdag, og det har han gjort siden februar i år. Sammen med sine kolleger er fysioterapeut Jakob Klærke opmærksom på, hvem der den pågældende onsdag kunne have glæde af en gåtur, et spil kort eller en god snak over en kop kaffe sammen med Jimmi.
- I terapeut- og plejegruppen har vi fokus på pleje og rehabilitering, og desværre er der ikke mulighed for at gå en tur i det fri eller sidde og snakke længe med folk. Og det er så der, at Jimmi kan gøre en forskel. Vi har føling med, hvilke borgere der vil profitere af en aktivitet sammen med Jimmi, og selvfølgelig skal Jimmi så også kunne se sig selv i den opgave. Når han kommer, så har jeg altid noteret til ham, hvem han kan gøre en forskel for, og vi drøfter selvfølgelig, hvordan det kan foregå, siger Jakob Klærke.
Jimmi har allerede erfaring med, at det er en god idé lige at gå nogle af turene alene, så han kan se, hvor der kan være forhindringer i forhold til at have en med i kørestol. Og gåturen kan også give ham en idé om, hvor lang tid turen kan tage.
- Det skal jo være forsvarligt. Jeg oplever, at det er nemmere at komme i snak med folk, når vi går en tur. Der er så mange sanseindtryk, og pludselig husker de noget fra deres barndom eller ungdom. Så stråler de næsten om kap med solen, og det giver mig livskvalitet, og jeg tror faktisk, at jeg gør en forskel, lyder det fra Jimmi, der gennemgår dagens liste med Jakob Klærke. Sammen gør de en kørestol klar til, at han kan tage en borger med ud i solskinsvejret.
- Jimmis indsats er et godt afbræk i et rehabiliteringsforløb her på KTA. Han byder ind med det ekstra, der giver glæde og begejstring, og så vil jeg også sige, at han faktisk er rigtig god til at falde i snak med folk, siger Jakob.
Tal fra 2022 viser, at borgerne i gennemsnit er 35 dage på KTA, nogle få er der noget længere. Det betyder, at Jimmi møder de samme mennesker flere gange, men han oplever også, at der kommer nye.
- Og begge dele er jo fint. Det er hyggeligt at få lidt historik med nogle af dem, men også fint, at jeg skal lære nye at kende. Det giver god erfaring. Indtil videre har jeg fået positive tilbagemeldinger på mine besøg, og jeg må sige, at jeg glæder mig hver onsdag, når jeg skal på KTA, siger Jimmi på vej ud i det blå med en snakkende borger.
Louise Hartvig Lynge Nielsen, leder af KTA i Hammel, glæder sig over aftalen med Jimmi:
- Vi får mere og mere samskabelsestanken ind i plejen, hvor en faglighed ikke er påkrævet. Aftalen med Jimmi taler ind i fremtiden, og det er et godt bud på, hvordan frivilligheden giver stor værdi for alle involverede.
Fakta:
Korttidsafsnittet (KTA) findes på plejecenter Solhøj i Hammel. Der er plads til 21 borgere på hver deres enestue med plejeseng, loftslift og stort toilet/bad.
Borgerforløbene på KTA kan eksempelvis være følgende:
- Døgnrehabilitering efter en blodprop i hjernen
- Genoptræning efter brud
- Genoptræning efter en periode med sygdom og deraf nedsat funktionsniveau
- Behov for palliativ pleje i den sidste tid
- Aflastning af borgere med demens/ vurderingsophold i forbindelse med udredning for demens
Den gennemsnitlige opholdstid pr. ophold på KTA var i 2022 på 35 dage fordelt på cirka 150 borgere, heraf blev nogle genindlagt på KTA i løbet af året.
Det faste personale indhenter et mundtligt samtykke fra borgerne i forbindelse med besøgsvennens aktiviteter.