Kom og vær arkæolog for en dag

25.05.2022
Folk graver i jorden ved Borre
Folk graver i jorden ved Borre
Folk graver i jorden ved Borre

Torsdag 2. juni 2022 kl. 16-18 kan du opleve, hvordan det er at arbejde med en ægte arkæologisk udgravning, når Moesgaard Museum og arkæologistudiet ved Aarhus Universitet viser rundt på udgravningen, en stor jernalderbebyggelse tæt på Borre nær den 80 meter lange skibssætning Høj Stene. På stedet kan du selv få lov at grave, lede med metaldetektor, studere fund i mikroskop eller deltage i en kunstnerisk workshop.

Siden udgravningen af skibssætningen i 2016 har arkæologerne undret sig over, hvilken magtfuld person der var begravet her ved Gudenåens bred. Skibet som symbol kunne tyde på en person med kontrol over adgangen til havet. Altså nok en konge over et betydeligt område i det østlige og centrale Jylland. Men hvor havde han sin kongsgård? Måske var det i jernalderbebyggelsen ved Vestergård i Borre, hvor udgravningen finder sted nu. Her er der i hvert fald fundet spor, der tyder på en større luksus end på andre bopladser fra denne periode. Der er blandt andet fundet spor efter jernudvinding og en guldsmed. Men kongsgården har man endnu ikke fundet.

Kig forbi 2. juni kl. 16-18. Det er gratis og for interesserede i alle aldre. Husk at tage praktisk tøj og sko på, da du bliver beskidt. Adressen er Borre Vestergård, Borrevej 7, Borre, 8850 Bjerringbro. Følg skiltene ved parkering.

Dagen er arrangeret i et samarbejde mellem Kulturring Østjylland, Moesgaard Museum, Aarhus Universitet, Ulstrup Billedskole og Favrskov Kommune.