Lungedag med brugbar viden

08.11.2022

16. november 2022 er der national lungedag, og den markeres også i Favrskov. Det foregår i Favrskov Sundhedscenter, Hovvej 76 i Hadsten fra kl. 14.30-16.30. 73-årige Peer Graversen fra Søften kigger forbi, da det giver god mening i forhold til hans egen sundhed.

Peer Graversen har røget i mange år, og hele tre gange har han forsøgt at holde op. Det lykkedes også, men efter et års tid faldt han i igen. Nu har han lige afsluttet det seneste rygestopkursus, og han håber, at han denne gang kan holde sig fra cigaretterne.

- Trangen til at ryge slipper mig nok aldrig, men jeg ved jo godt, at det er farligt, og mit helbred ikke har godt af det. Ved sidste lægetjek fik jeg at vide, at jeg var i risiko for at få diabetes, og det vil jeg helst ikke døje med. Så det har været en stor motivationsfaktor for mig. Og hvis jeg falder i igen, så må jeg bare op på hesten igen, men denne gang tror jeg på det, siger Peer Graversen, der stadig bruger en inhalator som erstatning for cigaretterne.

Han har sat kryds i kalenderen ved 16. november, når der er lungedag, og måske lykkes det ham at tage en god ven med til arrangementet. Der vil være forskellige inspirationsstande, hvor alle kan få målt deres lungefunktion, få en kuliltemåling, få inspiration til lungetræning, blive klogere på lungesygdommen KOL og høre mere om de gratis rygestoptilbud og andre sundhedstilbud i kommunen.

- Det giver god mening at finde ud af, hvordan dine lunger har det, da det betyder så meget for din almene tilstand i hverdagen. Jeg har hurtigt mærket, at mine lunger har fået det bedre efter mit rygestop. Jeg hoster ikke så meget mere, og min lugte- og smagssans er også blevet bedre. Det er egentlig kun mit humør, der er blevet lidt dårligere, så det skal jeg have fokus på, lyder det fra Peer Graversen.

Læs mere om lungedagen