Maskinværksted åbner dørene for fremtidens medarbejdere

01.12.2021

Hinnerup Maskinværksted åbnede i oktober dørene for skoleelever i 8. klasse, så de kunne se, hvad man laver på et højt specialiseret maskinværksted.

En mand fremviser en maskine på et værksted for en gruppe skoleelever

Bent Pedersen har ni medarbejdere på Hinnerup Maskinværksted. Midt i oktober viste de deres dagligdag frem, da virksomheden åbnede dørene for 7.a. på Rønbækskolen som en del af projektet Kloge Hænder. Projektet skal gøre eleverne klogere på erhvervsuddannelserne, blandt andet ved at lade dem prøve kræfter med produktionen af et produkt og se en produktionsvirksomhed indefra.

Bent Pedersen er selv uddannet maskinarbejder, og selv om han godt kan bruge flere folk på værkstedet, så er årsagen til at vise virksomheden frem til eleverne mere langsigtet.

- Hvis jeg kan få vækket interessen for mit fag hos bare en eller to af eleverne, så gavner det vores samfund. Der er mangel på smede og industriteknikere, og vi er nødt til at fortælle de unge, hvad sådan nogle som os laver. Hvis ikke vi gør det, så kommer der ikke nogen og banker på for at arbejde her. Derfor vil jeg gerne bruge en formiddag på at vise eleverne, hvad vi arbejder med her på værkstedet, siger Bent Pedersen.

Da han selv gik i skole, var det en erhvervspraktik på et smedeværksted, der gjorde, at han selv fattede interesse for at bruge hænderne til at arbejde med metal. Men under fremvisningen af virksomheden slog han også fast, at matematik-forståelsen er vigtig for alle, som gerne vil arbejde med laserskærere og CNC-maskiner på et moderne maskinværksted. Det tider er nemlig forbi, hvor en smed svejsede dagen lang.

- En industritekniker drejer og skærer i metal, og vi tegner og forbereder næsten alt vores arbejde på computere. Man bruger sine hænder, men det skal være kloge hænder. Jeg prøver at vække de unges interesse ved at vise dem nogle ting, der kan fascinere dem – for eksempel at en plade metal er blød og ikke særlig stærk i sig selv. Men når man bukker den og giver den form, så bliver selv en tynd plade stærk nok til, at man kan bygge en bil af den. Det var tydeligt at se, at der gik noget op for eleverne, da de så tynde plader bliver bøjet, så de blev umulige at bøje bagefter, siger Bent Pedersen.

Bent Pedersen anbefaler andre håndværksvirksomheder at åbne dørene for skoleklasser, som gerne vil på besøg. Han mener, at en øget interesse for erhvervsfagene er afgørende for, at Danmark kan forblive et produktionsland.

- Danske medarbejdere er dygtige, men hvis vi fortsat ønsker produktion i Danmark, så har vi brug for flere kloge hænder. Jeg tror ikke, der er mange af eleverne, der vidste, at der lå et maskinværksted med laserskærere og CNC-maskiner her i Hinnerup. Nu har de set, hvad maskinerne kan, og hvordan man arbejder med dem. Hvis vi alle sammen viser, hvad vi arbejder med i erhvervsfagene, så tror jeg, at vi kan forny interessen for dem, siger Bent Pedersen.

Kontakt pædagogisk konsulent i Favrskov Kommune Birthe Bitsch Mogensen for at høre mere om skole-virksomhedssamarbejdet på 26 85 85 42 og bbmo@favrskov.dk