Med puljemidler får Naturværket opfyldt drømmen om et udekøkken



Friluftsrådet har uddelt 21,4 millioner kroner til friluftsliv-tiltag, og 80.000 kroner af dem er gået til Naturværket i Favrskov Kommune, der søgte rådet om penge til et udekøkken. Nu skal der gang i tegningerne, og Naturværkets brugere skal involveres.
Naturværket i Hinnerup holder til i den tidligere materielgård, der blev brugt i den gamle Hinnerup Kommune. Stedet er omgivet af træer, stier og grønne græsarealer, men er stadig bynært. Igennem årene er der blevet bygget om, nyindrettet og bygget udendørs faciliteter til de omkring 40 brugere og ti ansatte, der dagligt bruger stedet.
Naturværket er for personer med sociale, fysiske eller psykiske handicaps, der ønsker beskyttet beskæftigelse i naturen. Og det er netop i naturen, at afdelingsleder Ove Højer og socialpædagog Birgitte Dyreborg Mortensen er klar til at sætte ord på, hvorfor et udekøkken længe har stået på deres ønskeseddel.
- Vi laver bålmad hver torsdag året rundt, og hvor vi i sommersæsonen henter grøntsagerne i vores højbede og drivhus lige ved bålhytten. Og så skal vi gå indenfor, når vi skal skylle det hele, og det er i et lille køkken, der ikke er beregnet til et stort rykind. Så vi har længe ønsket os et udekøkken, så vi kan være ude og lave det hele. Det vil give et godt flow og få madlavningen til at hænge godt sammen. Vi sylter også vores grøntsager, laver sirup og syltetøj, rører dej til brød og kager, presser æbler til saft og laver smoothies, siger Ove Højer og Birgitte Dyreborg Mortensen.
De viser rundt i solskinnet på de grønne arealer og ved bålhytten, som ansatte og brugere selv har lavet af gedigne bjælker på Naturværket. Det er planen, at det samme skal ske med udekøkkenet, der skal placeres tæt på bålhytten.
- Det er vigtigt, at udekøkkenet kan holdes frostfrit, så vi kan bruge det året rundt. Så nogle af pengene skal selvfølgelig bruges på at få en vvs’er til at udføre den del af arbejdet. Træarbejdet vil vi selv udføre, og vi vil nu gå i gang med at lave nogle tegninger og drøfte det med brugerne, for det er meget vigtigt, at de får ejerskab til stedet, så de også føler, at det er deres, understreger Ove Højer.
Naturværket har søgt mange fonde for at få penge til et udekøkken, og det er også blevet til mange afslag. Derfor er glæden også stor over midlerne fra Friluftsrådet.
- Det er jo en gave at få, og det vil gøre vores område mere komplet. Det er godt for vores brugere at være meget ude, for her er højt til himlen, meningsfuldt arbejde og et fællesskab, de drager fordel af. Og som alle andre vil de også gerne lave noget værdifuldt, altså noget, der kan bruges, spises eller gør andre glade som en flot sammensat buket. Det giver stor værdi at være med til at lave den mad, vi skal spise, så jeg er sikker på, at udekøkkenet bliver et populært sted at opholde sig, lyder det fra Birgitte Dyreborg Mortensen.
Naturværket ligger så tæt på Hinnerup by, at mange fra byen også kommer omkring og eksempelvis booker de shelters, der er der og bruger bålhytten. Ove Højer ser positivt på, at stedet også kan brugs af andre, når brugerne er taget hjem.
- Derfor skal udekøkkenet også være nemt at vedligeholde. Vi har oplevet at få noget ødelagt i drivhuset, så det låser vi af nu. Men vi håber, at folk vil behandle stedet ordentligt, så vi alle kan få glæde af de fine faciliteter, siger Ove Højer.
Det er planen, at efteråret og vinteren skal bruges på at planlægge udekøkkenet og arbejde med træet, og så kan opbygningen begynde i første halvdel af 2024.