Naturbussen kører ud i det blå med Sommerfuglens børn

08.09.2022
Børnehavebørn går hen til naturbussen
Børnene tager skoene af, når de skal ind i bussen
Børnene venter på at komme ind i naturbussen

Der er rift om daginstitutionspladserne i Favrskov, og seneste tiltag for at skaffe flere pladser er en nyindkøbt naturbus, fortæller Flemming Nørgaard, udvalgsformand i Børne- og Skoleudvalget:
- Naturbussen er en fleksibel kapacitet, som giver nogle nye og spændende muligheder for vores daginstitutioner.

Naturbussen benyttes i første omgang af Børnehuset Bymarken i Hinnerup og Børnehuset Engen i Søften. Frederikke Tønnesen er pædagog i storbørnsgruppen Sommerfuglen i Børnehuset Engen. Omkring fire dage om ugen er hun med gruppen på tur ud af huset, og på parkeringspladsen tæt på institutionen holder naturbussen. Med farvestrålende tegninger af planter, dyr, træer og vandløb gør den godt opmærksom på sig selv.

Frederikke ringer med klokken, og så ved børnene, at det er tid til at samles på tæppet i lokalet ved garderoberne. Og de skal have nået at runde toilettet inden, og mens de sidder på tæppet, tager alle en gul vest på. To pædagogmedhjælpere giver en hånd med, og det samme gør Mikael Hauerslev. Han er bussens chauffør, men han er også pædagogmedhjælper, når han ikke kører bussen.
- Det er et fantastisk arbejde, hvis man kan lide børn og biler. Og det kan jeg. Jeg har blandt andet været brandmand, autoredder og chauffør, og jeg sagde mit arbejde op, da jeg fik jobbet her. To tredjedele af min tid går med børnene, og den sidste tredjedel bruger jeg på bussen, siger Mikael.

Frederikke spørger til, hvordan reglerne er i forhold til bussen, og et par børn ridser lige op:
- Vær stille, tag skoene af og husk at tage selen på.
Destinationen er den kommunale legeplads i Selling, og efter en kort snak om den, rejser børnene sig, så de kan pakke deres rygsække.
- Find jeres gå-makker, lyder det, og så går turen ellers videre to og to til den parkerede bus.
- Dagens tal er 17. Og det er godt at vide, at vi har 17 børn med, så vi ved, at vi skal have 17 med hjem. Og det skal være de samme børn, understreger Mikael med et smil.

Da alle er på plads, triller bussen ud i det blå, og efter en kort køretur stopper bussen ved legepladsen i Selling.
- Husk jeres rygsække med madpakke og drikkedunk, siger Frederikke, og Mikael står klar til at give en hjælpende hånd, når børnene har fået sko på og leder efter deres tasker.

Derefter viser han stolt bussen frem. Den har tidligere kørt som institutionsbus i Sverige, så den har et ekstra varmefyr, varmepumper, ferskvandstank, varmeskab, toilet med skifteplads og nogle sovepladser bagerst i bussen, hvor der også er kasser med legesager til regnvejrsdage.
Dem bliver der ikke behov for denne dag, for solen skinner, og en af pædagogmedhjælperne har taget en bold med, og så går tiden.
Omkring kl. 14 skal de være retur i Engen.

Flemming Nørgaard, formand for Børne- og Skoleudvalget, har været på besøg i Engen og se naturbussen:
- Det var skønt at mærke børnenes begejstring, og jeg er sikker på, at bussen vil vække smil på vejene, når den kommer kørende. Jeg glæder mig til at høre om erfaringerne, når bussen har været i gang i et stykke tid.

Favrskov Kommune har købt bussen af Dansk Bus Renovering.

Børnene har taget seler på inde i bussen
Bussen er ankommet, og børnene tager deres ting
Naturbussen holder ved legepladsen i Selling