Naturfag med teori og praksis



I dag har 20 klasser med elever fra 5. og 6. årgang fyldt den ene af hallerne i Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup. Naturfagsmaraton er i fuld gang, og klasserne dyster i mange forskellige opgaver, og eleverne fra Favrskov Gymnasium agerer dommere.
Hvad skal der til for, at en kran ikke vælter? Hvad er det godt at isolere med – i tøj og i huse? Hvordan genbruger man cykelslanger, og hvordan undgår vi, at plast ender i havet? Og hvordan bygger man egentlig en oversvømmelsesalarm?
Mange af de spørgsmål kan nok give de fleste lidt at tænke over og arbejde med, og sådan har det også været for de deltagende elever fra 5. og 6. årgang til dette års omgang af naturfagsmaraton. Fredag i sidste uge foregik det i Hadsten, i dag i Hinnerup og i morgen i Hammel.
- Er der nogle af jer, der er gode til matematik, lyder det fra en gruppe elever fra Præstemarkskolen i Søften. De skal i gang med at regne en omkreds ud og svare på nogle tillægsspørgsmål, der kan give ekstra point.
Imens er der travlt hos Dicte og Signe, der skal bedømme nogle af elevernes opgaver. De går begge i 2. Z på Favrskov Gymnasium og har sagt ja til at være dommere for en dag.
- Vi har selv tidligere været til naturfagsmaraton, og det er jo sjovt, at de fortsætter med det. Det er spændende at eksperimentere og arbejde med noget konkret, der skal bruges til noget. Det giver mening. Eleverne arbejder først med noget teori og præsenterer det for os, og derefter skal de frembringe et produkt eller en løsning, og det er mere kreativt. Det er der mange, der brænder for, siger Dicte og Signe.
De har ikke været i tvivl om, at linjen med matematik, fysik og kemi lige er noget for dem på gymnasiet:
- Vi lærer så meget om alt det, der foregår omkring os. Så har vi eksempelvis lært om lyd, og så får du nærmest en aha-oplevelse, når du kan omsætte det i virkeligheden. Når du er logisk tænkende, så bliver det til mange aha-oplevelser, og det er fedt.
Ved bedømmelsesbordene sidder andre af deres kammerater fra gymnasiet. Dicte og Signe synes, at det er svært at give eleverne point, men de ved godt, at netop point og konkurrenceelementet motiverer eleverne fra 5. og 6. årgang.
- Vi vil jo gerne være gode ved alle, men vi prøver at rangliste dem. Nogle af dem er lidt generte, men vi tror, at det er meget godt, at vi er dommerne, for vi virker nok lidt mere tilgængelige end de ’voksne’ lærere, lyder det fra Dicte og Signe.