NemID bliver til MitID

07.10.2021
Logo for MitID

Hele Danmark har nu fået et nyt digitalt ID. MitID skal styrke vores digitale sikkerhed og gøre os klar til fremtiden.

De første NemID-brugere får nu besked om, at de kan få MitID. De får beskeden via Digital Post eller deres bank, at de nu kan få MitID.

MitID skal bruges til alt det, vi er vant til at bruge NemID til, eksempelvis at logge på netbank, borger.dk og kommunikere med det offentlige. Med MitID styrker sikkerheden, så det også i fremtiden vil være trygt at benytte sit digitale ID på nettet. 

Alle NemID-brugere får i disse dage et brev i Digital Post, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for at få MitID. Politiet gør opmærksom på, at der allerede har været forsøgt svindel ved overgang til MitID. Derfor understreger politiet, at man skal ignorere e-mails, opkald eller sms'er om MitID. Kontakten om overgangen til MitID forgår KUN via netbank eller e-Boks.

Digitaliseringsstyrelsen er sammen med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, partnerskabet bag MitID. MitID er siden juni blevet testet af flere tusinde testpersoner, der har været med til at sikre, at systemet er nemt og trygt at bruge fra start. For blandt andet at sikre, at alle kan få den hjælp, de har brug for, vil overgangen til MitID ske over en længere periode, hvor et afgrænset antal NemID-brugere ad gangen kan få MitID.

De fleste får MitID via deres net- eller mobilbank, og alle NemID-brugere vil få besked, når det er deres tur til at tage det nye MitID i brug. Det gør de, når de logger ind i deres net- eller mobilbank. De, der ikke har netbank, får besked via Digital Post. MitID er udviklet og ejet i et unikt partnerskab mellem det offentlige og pengeinstitutterne for at sikre, at man også fremover kun skal bruge ét digitalt ID, uanset om man logger på sin bank eller på eksempelvis borger.dk. 

Med det nye MitID kan man logge på sin netbank og offentlige selvbetjeningsløsninger som eksempelvis skat.dk, borger.dk og sundhed.dk. I de kommende måneder vil en lang række organisationer og virksomheder blive koblet på løsningen, så man fremover kan bruge MitID til endnu flere private og offentlige tjenester på nettet. Da overgangen til MitID sker over en længere periode, vil der i en periode være steder og situationer, hvor man fortsat skal bruge sit NemID. Derfor skal man i overgangsperioden beholde sin NemID-nøgleapp og sit nøglekort.

Læs mere på MitID.dk

Fakta Om MitID:

 • MitID er en app til smartphone eller tablet. MitID-app bruges på samme måde som NemID nøgleapp til at godkende på en smartphone eller en tablet. Har man ikke mulighed for at bruge MitID app, findes der to alternativer: En MitID kodeviser eller en MitID kodeoplæser til eksempelvis personer med nedsat syn.
   
 • Alle private NemID-brugere skal overgå fra NemID til MitID frem mod sommeren 2022. Alle NemID-brugere får i løbet af de kommende måneder direkte besked, når det er deres tur til at få MitID. Det gør de, når de logger ind i deres net- eller mobilbank. De, der ikke har netbank, får besked via Digital Post. Indtil man får besked, skal man ikke foretage sig noget.
   
 • Da der med MitID stilles større krav til sikkerhed, skal nogle brugere opdatere deres ID-oplysninger for at blive klar til MitID. Man får direkte besked i Digital Post om, hvis og hvordan man skal opdatere sine ID-oplysninger i forbindelse med overgangen til MitID.
   
 • Overgangen til MitID sker over en længere periode. De sidste NemID-brugere vil overgå fra NemID til MitID senest 30. juni 2022.
   
 • Man skal beholde sit NemID, når man har fået MitID. Det skyldes, at man i en overgangsperiode både skal bruge sit NemID og MitID. Man får direkte besked, når man ikke længere skal have NemID.
   
 • NemID privat til erhverv bliver til MitID privat til erhverv. Det betyder, at virksomhedsejere og andre med fuld tegningsret i en virksomhed vil kunne bruge deres private MitID i virksomheden, så snart de som privatpersoner tager MitID i brug. Det samme gælder foreningsrepræsentanter.
   
 • MitID er et personligt digitalt ID. Derfor skal man passe godt på det. Man skal derfor aldrig dele sine koder eller sin MitID app, -kodeviser eller kodeoplæser med andre. Man skal heller ikke dele sit bruger-ID – undtagen med supporten, hvis man selv kontakter den. Endelig skal man aldrig godkende en handling med sit MitID, man ikke selv har igangsat.
   
 • Man får besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis der sker kritiske hændelser, f.eks. hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Man kan også vælge at få besked, hver gang ens personlige MitID bliver anvendt.
   
 • Med MitID stilles der høje krav til, at man kan dokumentere sin identitet, når man skal have MitID. Dermed lever MitID op til EU’s nye høje krav til identitetssikring.