Nyt om Lyskunst i Thorsø

08.11.2021

Efter cirka fem års drift vil kunstværket ”Ildtræerne” ved kærlighedsstien i Thorsø ikke længere lyse i aftentimerne.

Ildtræerne i Thorsø er en del af projektet ’Lyskunst i Thorsø’, som er blevet til efter et initiativ fra Thorsø Borger- og Håndværkerforening, og det er finansieret dels ved en bevilling fra byrådet, dels ved et tilskud fra Statens Kunstfond. Ildtræerne er et af projektets tre værker af kunstneren Jette Hye Jin Mortensen, og de er placeret rundt om i Thorsø.

Kunstværkerne ”Ildtræerne”, ”Lynet i Søen” og ”Engen” blev udvalgt efter en proces, hvor borgerne i Thorsø stemte på, hvilket kunstværk de ønskede. Afstemningen skete på baggrund af præsentationer af tre kunstneres skitseprojekter. Værkerne blev opført i 2016, men først indviet i deres endelige version i 2018.

Ildtræerne består af tre ”drømmefangere” i kobber og messing beklædt med tynde printede solceller i en form, der skal ligne egeblade. Tanken var, at solcellerne i dagtimerne indfanger solens energi og afgiver den i aftentimerne i form af et pulserende lysglimt. Værket skulle begynde at lyse, når en indbygget sensor registrerede, at mørket var ved at falde på. Den indbyggede teknologi i værkerne virker ikke mere, og det er ikke længere muligt at servicere og reparere værket, uden at teknikken skal genskabes på ny. Da der er tale om unikaprodukter, som er fremstillet specielt til dette værk, har det vist sig ikke at være en mulig eller realistisk løsning.

I samråd med Thorsø Borger- og Håndværkerforening, Jette Hye Jin Mortensen og Statens Kunstfond har Favrskov Kommune aftalt, at kunstværkerne skal blive stående i sin nuværende form som skulpturelle drømmefangere, men uden lys i aftentimerne.

Kunstneren bag Ildtræerne Jette Hye Jin Mortensen, fortæller om projektet:

- Hele lyskunstprojektet i Thorsø har været et innovativt projekt, og Ildtræerne, der har brugt eksperimenterende teknologi som tynde, printede og laserudskårne solceller loddet og samlet i hånden, har nu udtjent deres forventede levetid. De drømmefangeragtige metaltræer lavet i kobber og messing vil stå smukt på egen hånd og binde kærlighedsstien sammen med ’Lynet i søen’ i en skulpturel oplevelse. Jeg håber, at alle vil gå en tur i de flotte, flammende efterårsfarver og nyde dem, nu som skulpturer.

På mødet i Kultur- og Fritidsudvalget 3. november 2021 bevilgede udvalget 25.000 kr. årligt til drift af de resterende to lyskunstværker i Thorsø. Desuden besluttede udvalget at renovere kunstværket ’Engen’ med en ny vedligeholdelsesfri sokkel, ny drypnæse og ny fuge. Indtrængende vand har fået pudset på den eksisterende sokkel til at løsne sig og skalde af. Kunstværket ’Engen’ er en otte meter lang transparent bænk af epoxy, med indstøbte planter og blomster. Om aftenen oplyses blomsterne nedefra via lyskilder under epoxypladen.

I foråret 2022 bliver det øverste lag af ’Engens’ epoxyoverflade udskiftet, så ’Engen’ så vidt muligt bringes tilbage til sit oprindelige udtryk.