Nyt vådområde på vej i Vissing

17.12.2021
Marker og vandkøb

Der arbejdes på højtryk med at anlægge nye miljøvenlige vådområder i Favrskov. I Hadsten er Kollerup Enge netop indviet, og øst for Vissing er det næste vådområdeprojekt nu godt på vej.

Borgere i Vissing og omegn kan godt begynde at glæde sig, for om et par år står Favrskov Kommunes næste vådområde, Vissing Enge, færdigt, og det betyder nye naturoplevelser, vandreruter og udsigtspunkter i det smukke kuperede terræn omkring Vissing.

Det ligger nu fast, efter at Favrskov Kommune netop har indgået aftaler med samtlige af de landmænd, der skal afgive jord, for at vådområdeprojektet kan realiseres.

Godt samarbejde baner vejen

- Vådområder er et utroligt vigtigt værktøj til at sikre et sundt vandmiljø i vores vandløb og ved de danske kyster. Vi har som kommune derfor pligt til at prioritere disse projekter, siger Anders G. Christensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune.

Han fortsætter:

- Faktum er dog, at uden opbakning fra de lokale lodsejere, så kommer vi ingen vegne, og derfor er vi utroligt glade for den positive dialog, vi har haft med landmændene herude, og ikke mindst for de aftaler, som nu er faldet på plads.

Både Landboforeningen Kronjylland og Landbrugsstyrelsen har været med til at få aftalerne med lodsejerne på plads, og teamleder i Landbrugsstyrelsen Jesper Graversen er glad for, at alle er gået med frivilligt:

- Det kan være en svær beslutning for landmænd at afgive landbrugsjord, som har dannet grundlag for et aktivt landmandsliv gennem flere årtier, så derfor er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes udelukkende gennem frivillige aftaler.

En af de ni landmænd, der har sagt ja til at afstå jord til projektet, er John Engsig:

- Det er naturligvis ikke uden vemod, når man afgiver jord, som har været i familiens eje i mere end 100 år, men jeg har alligevel valgt at bakke op om projektet fra dag 1, for jeg ser mange fordele ved projektet – både samfundsmæssigt og personligt.

En anden lodsejer, Poul Østergaard, ser frem til, at vådområdet står færdigt:

- Det handler om at se muligheder i stedet for begrænsninger. Vores ejendom er stadig attraktiv med både god dyrkbar jord og nu også med et naturprojekt i baghaven. Vi glæder os til at kunne følge projektet og til snart at bo midt i en masse skøn natur.

Godt nyt for både folk og fisk

Når vådområdet ved Vissing er færdiganlagt, vil det komme til at rense å- og drænvand og reducere udledningen af kvælstof til Vissing Bæk, Lilleåen og Randers Fjord, så vandmiljøet her bliver bedre.

Naturen i området får også et løft og bliver gjort mere tilgængelig for offentligheden. Der bliver etableret en p-plads, et udsigtspunkt og offentlige stier, så alle får adgang til den smukke natur ved Vissing.

Om vådområdeprojektet Vissing Enge

  • Projektområdet er på 114 hektar
  • Vådområdet vil reducere udledningen af kvælstof med 13 tons
  • Ni lodsejere har afgivet jord
  • Forundersøgelsen blev gennemført i 2016
  • Vådområdet Vissing Enge anlægges i 2023