Puffbars og elfbars lokker børn og unge

03.03.2023

Det har været ulovligt at sælge e-cigaretter med smag siden 1. april 2022. Men det har ikke stoppet salget af Puffbars og elfbars, som er nye nikotinholdige engangs-e-cigaretter med en sød smag og duft. De smagfulde bars tiltaler særligt børn og unge, fordi de smager af slik. De sælges blandt andet via sociale medier, eksempelvis TIKTOK og Snapchat, og af unge i periferien af de kriminelle miljøer.

Det betyder, at de som udgangspunkt er nemme at få fat på. Derfor opfordrer Favrskov Kommune alle forældre til at tage en snak med deres børn og unge, siger Birgitte Holm Andersen, sundhedschef i kommunen:
- Som forælder har du nemlig stor indflydelse på dit barns holdning til nikotin, og unge, som taler og laver aftaler med deres forældre om nikotin, er mindre tilbøjelige til at starte med at bruge produkterne.

Hjernen er først færdigudviklet, når den er omkring 25-30 år gammel, og indtil da er den særligt følsom over for påvirkninger udefra. Blandt andet overfor rusmidler som eksempelvis nikotin. Når børn og unge bruger nikotin, kan det skabe permanente skader på deres hjerne. Det kan skabe afhængighed, nedsat koncentrationsevne og psykisk sygdom. Væsken fra e-cigaretterne kommer desuden ned i lungerne, og den væske indeholder smagsstoffer, der desværre stadig ikke er meget viden om. Kun ved man, at de ikke er sunde for luftvejene.

Brug for hjælp

Kontakt sundhedsplejersken på dit barns skole, hvis du er bekymret for dit barn eller har brug for råd og vejledning. Find skolesundhedsplejerskens kontaktoplysninger 

Har du eller dit barn brug for hjælp til ryge-, damp- eller snusstop, kan du få faglig sparring og rådgivning på 24 20 47 68, eller tilmelde dig et af kommunens stop-forløb på 40 22 82 83.

Sådan skader nikotin børn og unges hjerner