Spar på energien

24.11.2022

El og varme er blevet dyrt, fordi der mangler energi i Europa. Skal vi sikkert gennem vinteren, skal vi stå sammen om at spare på energien. Sætter vi energiforbruget ned, kan vi skære toppen af energiregningen og være med til at sikre, at der er energi nok til alle.

Grafik viser spareråd

Energisparekampagne fra Energistyrelsen skal hjælpe os gennem vinteren

Hvis vi alle tager toppen af vores energiforbrug og finder alternativer, får vi ikke kun store energibesparelser. Vi kommer også tættere på at blive uafhængige af olie og gas. Det giver os på sigt en mere sikker energiforsyning – og i sidste ende betyder det en grøn energiforsyning. Så når vi sammen sparer på energien, er det godt for pengepungen, for klimaet og for en mere sikker energiforsyning.

Sådan sparer du bedst på energien lige nu

Skru ned for varmen

Du sparer 5 % på varmeforbruget, hver gang du skruer 1 °C ned. Sæt termostaterne ens i alle rum, og hold mindst 18 °C, så der ikke kommer skimmelsvamp.

Se, hvordan du får et mindre varmeforbrug her

Brug mindre varmt vand

Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på det varme vand ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Se, hvordan du sparer på det varme vand her

Sluk for unødvendigt strømforbrug

Gennemgå strømforbruget derhjemme, og vurder, hvilke apparater du har behov for. Måske kan du skifte til LED-pærer eller slukke den gamle kummefryser.

Se, hvordan du går elforbruget igennem derhjemme

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud

Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.

Læs mere om et sundt indeklima og udluftning her

Brug strømmen, når den er billigst

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her.

Se, hvornår strømmen er billigst

grafik viser Energistyrelsens logo

SparEnergi.dk

På SparEnergi.dk kan du se endnu flere spareråd. Her kan du også få gratis rådgivning af Energistyrelsens Rådgivningstjeneste, hvis du har brug for hjælp til at gå din bolig igennem og se, hvordan du kan klæde den bedre på til at stå imod vinteren.

Gå til sparenergi.dk