Uddannelsesdag giver kendskab til elever og muligheder

13.10.2023
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup

I efteråret inviterer kommunens fem uddannelsesvejledere i grundskolen 8. klasserne til uddannelsesdage, hvor tre workshops gør eleverne klogere på nogle af de uddannelsesmuligheder, de har. Tag med på Rønbækskolen i Hinnerup, hvor Skills-opgaver udfordrer eleverne.

I et af klasselokalerne på 8. årgang på Rønbækskolen er to undervisere fra Den Jyske Håndværkerskole (DJH) i Hadsten klar med tre opgaver til årgangens elever, der på skift kommer rundt til de tre workshops.

- Det er nogle samarbejdsøvelser, og det med at samarbejde skal I kunne, uanset hvilken uddannelse I tager. Husk at læse opgaven grundigt igennem, brug hænderne, spil hinanden gode, og alle i gruppen skal bidrage, lyder det fra en af underviserne, før eleverne går i gang med første opgave, hvor de skal samle nogle rør efter en tegning. Stopuret bliver sat til, for opgaverne er også en del af udskillelsesløbet til DM i Skills. Gruppen blandt alle 8. klasser i kommunen med den bedste samlede tid for alle tre opgaver ryger videre til DM i Skills. Så der er noget på spil.

 

- Nu er vi færdige, lyder det fra en af grupperne.
Underviseren fra DJH kan hurtigt konstatere, at det er gruppen ikke, da rørene ikke er samlet korrekt.
- Hvis jeres forældre havde fået en håndværker ud, så ville de heller ikke være tilfredse med den store centimeterforskel, siger han, og eleverne må arbejde videre.

Der venter dem også en opgave med at sammensætte molekyler og en el-opgave. I klasseværelset ved siden af fortæller to elever fra Aarhus Gymnasium (HTX), hvordan det er at gå på deres skole, og hvorfor de har valgt uddannelsen. I den tredje workshop sætter uddannelsesvejlederen fra Unges Uddannelse og Job (UUJ) fokus på praktikken i 8. og 9. klasse, og eleverne arbejder også med deres egne styrker, så det kan kvalificere deres uddannelsesvalg.

 

Anne Mette Schou, uddannelsesvejleder ved UUJ, understreger den betydelige værdi af uddannelsesdagene:
- Uddannelsesdagene spiller en afgørende rolle for vores arbejde som vejledere. Det giver os en unik mulighed for at lære eleverne bedre at kende, og de fungerer som et vigtigt afsæt for brobygning. I 8. klasse er eleverne typisk nysgerrige og søger viden om de uddannelsesmuligheder, der er derude. I 9. klasse begynder de at fokusere mere snævert for at træffe velovervejede valg. Uddannelsesdagene skaber en platform, hvor de kan reflektere over deres uddannelsesmæssige valg og de forskellige karrieremuligheder. Samtidig har vi et fremragende samarbejde med lærerne på denne årgang.

Anne Mette Schou tilføjer, at elevernes feedback spiller en central rolle i evalueringen af uddannelsesdagene:
- Vi er altid ivrige efter at tilpasse vores tilgang, så den bedst imødekommer elevernes behov. For eksempel har vi bemærket, at det er særdeles givende at inddrage lokale uddannelsesinstitutioner som DJH i undervisningen. Det giver eleverne mulighed for at prøve praktiske aspekter af uddannelserne, og det giver dem en dybere forståelse. Derfor justerer vi løbende uddannelsesdagene baseret på feedbacken fra eleverne, forklarer Anne Mette Schou.

Følgende uddannelsesinstitutioner deltager i uddannelsesdagene i Favrskov Kommune – alle kommer ikke ud på alle skolerne:

  • Favrskov Gymnasium (STX)
  • Bjerringbro Gymnasium (STX og HF)
  • SOSU Østjylland (EUD/EUX)
  • Randers Social- og Sundhedsskole (EUD/EUX)
  • Tradium Handelsgymnasium (HHX)
  •  Aarhus Business College (HHX)
  • Aarhus Gymnasium (HTX)
  • Aarhus Tech EUD/EUX
  • Jordbrugets Uddannelsescenter (EUD/EUX)
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup
Uddannelsesdag på Rønbækskolen i Hinnerup