- Vi skal tale om psykisk sårbarhed – og vi skal have det sjovt

03.02.2023

21. februar 2023 kl. 17 kigger Mads Marius forbi Sløjfen i Hadsten og holder et foredrag om det gode liv med diagnoser. Og han har rigtig mange gode budskaber – både til de unge og til forældrene.

Angst, medfødt hjertefejl og tourettes. 25-årige Mads Marius har lidt at døje med, og da han var yngre savnede han en, der kunne give ham en peptalk og noget at bekæmpe det lave selvværd med. En han kunne relatere til. Men sådan én fandt han ikke lige, så derfor har han valgt selv at blive det eksempel, de unge kan relatere til.


- Vi skal tale om psykisk sårbarhed – og vi skal have det sjovt. Det er simpelthen mit hovedformål, at jeg skal have det sjovt med de udfordringer, jeg har. For de går jo ikke væk. I psykiatrien er der en tendens til, at man vil kurere alt, men det kan man ikke. Jeg vil hellere vende det til at være din superkraft. Jeg er glad for min angst, for den har lært mig at performe, og jeg hygger mig også med min tourettes. Selvfølgelig skal du selv have kontrol over det, du kæmper med, for så undgår du, at folk griner af dig. I stedet så griner de med dig, hvis du er i stand til at bruge humoren om så svære emner som psykisk sårbarhed og diagnoser, siger Mads Marius.

Han holder foredrag på folkeskoler, efterskoler og gymnasier, og han tager også ud til foreninger og forskellige faggrupper, der arbejder med de sårbare unge. Han oplever, at det er blevet populært at have det svært, og det giver han ikke meget for.
- Vi har alle nogle skævheder, som vi kæmper med, og det skal vi huske at sige til vores omgivelser, så det ikke bliver en tung sten at bære rundt på. Til gengæld skal vi ikke hen i et brokhelvede, hvor brokkeriet bliver dit liv, og du kan ikke snakke om andet, for det gider vi ikke at høre på. Så snak sammen og vær åbne over for forskellige synspunkter, lyder opfordringen fra Mads Marius.

Han opfordrer forældrene til at komme med til arrangementet i Sløjfen, for det er ofte dem, han hører fra efter et foredrag.
- Så skriver de til mig, at de måske skal lytte lidt mere til deres søn eller datter, for nu forstår de lidt bedre, hvad det handler om. Vi skal normalisere sårbarheden og være mere åbne over for, hvordan andre har det, for det går ikke lige væk. Vi skal fortsætte med at være nysgerrige på hinanden, og jeg tror på, at jeg kan være med til at bygge broen til de gode og nødvendige samtaler, siger Mads Marius.

21. februar 2023 kl. 17 holder han oplæg om det gode liv med diagnoser i Sløjfen i Hadsten. Det koster 25 kr. pr. person – køb billetter.

Læs mere om Mads Marius