Baobabtræ

1993, bronze
Kunstner: Dermé, bronzestøber, Ougadougou i Burkina Faso. 

Der eksisterede gennem flere årtier en venskabsforbindelse mellem Hinnerup og det vestafrikanske land Burkina Faso. Forbindelsen var koncentreret om den lille by Oursi i den nordøstlige del af landet. 

Thyge Christensen, der dengang boede i Hinnerup, har siden 1979 utallige gange rejst i Burkina Faso og boet i landsbyen Oursi. På hans initiativ opstod i 1987 venskabsforeningen Danmark-Burkina Faso.  

Burkina Faso har tradition for bronzearbejde, og et populært gaveindkøb er små udgaver af det helt specielle baobabtræ, der vokser på den burkinske savanne og kendes på en tyk stamme og korte, buttede grene. 

Sådan et hjembragte Thyge Christensen efter en af sine rejser, og en bofælle i Hinnerup foreslog straks, at træet burde laves i en størrelse, så det kunne bruges til stumtjener! 

På sin næste rejse opsøgte Thyge Christensen en bronzestøberfamilie i hovedstaden Ougadougou. Overhovedet var med på ideen, og da en gruppe borgere fra Hinnerup i 1992 besøgte bronzeværkstedet, stod der et to meter højt baobabtræ - formet i bivoks. Der var straks enighed om, at det fine træ skulle støbes i bronze og fragtes til Hinnerup.

Efter turen arrangerede rejsegruppen en udstilling om sin rejse og Venskabsforeningen Oursi Hinnerup blev dannet. Med økonomisk støtte fra fonde og Hinnerup Kommune lykkedes det at samle penge ind til køb og fragt af Baobabtræet, som i 1993 blev ’plantet’ af borgmester Vilhelm Lytken i forbindelse med Hinnerup Festdage. Burkina Fasos ambassadør og flere af foreningens gæster fra Burkina Faso hjalp til, og en dansegruppe underholdt med afrikanske danse. 

Baobabtræet, der står på den lille plæne ved jernbanetunnelen, er befolket af små klatrende gekkoer, gribbe og af træets ovale frugter, der kaldes abebrød. I Burkina Faso symboliserer baobabtræet styrke og visdom - i Hinnerup symboliserer det venskab. 

Hinnerups forbindelse til venskabsbyen Oursi blev i praksis afbrudt i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007. Men venskabsforeningen Danmark-Burkina Faso eksisterer stadig. 

Baobabtræ - skulptur i Hinnerup